Dan nakon objave članka na Indexu HZZO odlučio punjenje boca s kisikom staviti na teret osiguranja

Foto: Martina Pauček Šljivak

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje donio je odluku da se osiguranim osobama, koje su ostvarile pravo na bocu s kisikom sukladno Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima, omogući opskrba i punjenje boca kisikom na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja.

> Za aute i mobitele se ima, a bolesnu djecu ne: Vlada im uvela porez na kisik, a novim Pravilnikom uskratila prava

Upravno vijeće HZZO-a objavilo je i kako će se nakon provedenog postupka Javnog nadmetanja za utvrđivanje cijena lijekova za Osnovnu i Dopunsku listu lijekova kojim će se smanjiti izdaci za lijekove za procijenjenih 8 posto, odnosno za oko 300 milijuna kuna na godišnjoj razini. "Ušteda će biti ostvarena isključivo snižavanjem cijena lijekova koji se već nalaze na Osnovnoj i Dopunskoj listi lijekova pa osiguranici i dalje imaju mogućnost dobivanja 3.299 oblika lijekova na Osnovnoj listi te 650 oblika lijekova na Dopunskoj listi lijekova", priopćili iz HZZO-a.

Nove ovlasti HZZO je dobio u dijelu kontrole privremene nesposobnosti za rad i namjenskog korištenja sredstava za ugovorenu zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja. "Kontrola privremene nesposobnosti za rad osiguranika obavlja se pregledom medicinske i druge dokumentacije kod izabranog doktora, te obveznim pregledom osiguranika u ordinaciji izabranog doktora ili prostorima HZZO-a ili u stanu/kući osiguranika. Ako se osiguranik, koji je uredno pozvan, ne odazove pozivu na pregled, a svoj nedolazak ne opravda, ili ne omogući pregled u stanu, kontrolori HZZO-a mogu predložiti obustavu naknade plaće zbog privremene nesposobnosti za rad osiguraniku. Pravilnikom je obuhvaćen i postupak unutarnjeg nadzora, odnosno provjera kvalitete rada organizacijskih jedinica HZZO-a."

HZZO je odlučio i kako se u primarnim laboratorijima može prekontrolirati TSH tireotropni hormon (za kontrolu rada štitnjače), te PSA - prostata specifični antigen, a donesene ja i odluka o financiranju pripravničkog staža za doktore medicine, doktora dentalne medicine, magistara farmacije i magistara medicinske biokemije za 2014. godinu. "Radi financiranja pripravničkog staža HZZO će provesti javni natječaj, a broj slobodnih pripravničkih mjesta utvrdit će se na osnovi podataka pribavljenih od strane ugovornih zdravstvenih ustanova", kažu iz HZZO-a.

Na kisik mjesečno trošila oko 400 kuna

Podsjećamo, Index je jučer objavio priču o Ani Bešlić, samohranoj majci 4,5 godišnjeg dječaka Mate koji boluje od spinalne mišićne atrofije, teške bolesti u kojoj dječaku odumiru svi mišići, a mentalno je na razini vršnjaka.

"Samo na kisik mjesečno dajem oko 400 kuna. Zamjensku bocu, dok mi se jedna puni, morala sam kupiti, a ona stoji 2.000 kuna. Ja živim u Sisku, a najbliže mjesto gdje mogu puniti boce je u Kutini. Inače jedna boca može trajati maksimalno tri sata, tako dok odem do Kutine i vratim se to je to", rekla nam je Ana Bešlić.

Iz HZZO-a su odgovorili da još uvijek ne mogu financirati punjenje boca, a roditelji imaju pravo na dobivanje samo jedne boce, dok drugu moraju sami kupiti. No, nakon teksta na Indexu to su odlučili promijeniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.