Dekan Medicinskog fakulteta: I u Hrvatskoj bi trebalo omogućiti bebe s troje roditelja

Screenshot: N1

DEKAN Medicinskog fakulteta, akademik Davor Miličić podržava novi britanski zakon po kojem je dozvoljeno da jedna beba ima tri biološka roditelja u genetskom smislu, rekao je u Pressingu televizije N1.
 

"Nastoji se popraviti genetski defekt na način da se unese zdrav genetski materijal kako bi se dijete rodilo zdravo. Stvar je intrigantna jer se može otvoriti Pandorina kutija dizajniranja naraštaja", rekao je Miličić, dodajući kako su hrvatski liječnici vjerojatno isto sposobni izvesti taj zahvat. Smatra da bi u Hrvatskoj isto trebalo ozakoniti zamjenu bolesnog dijela stanice po uzoru na Britaniju pod uvjetom da je postupak siguran i precizan.

"Glavna dvojba je da materijal treće osobe unosimo u ljudski zametak i dizajniramo određene osobine budućeg djeteta. Ako se to zakonski ne regulira, može dovesti do apsurda - etički je ovo opasno područje jer se može dizajnirati boja kose, očiju...", naglasio je Miličić.

No, to mu ipak nije velik etički problem jer se sprečava rođenje nezdravog djeteta. "Ako se to uklopi u čarobnu formulu medicine, tada je to u redu."

Amerika postupak zabranila

Rekao je da je to pozitivnije od pobačaja. Američka zdravstvena agencija je taj postupak zabranila 2001. zbog etike i sigurnosti.

Dekan smatra da dijete rođeno na taj način ne treba znati identitet trećeg roditelja jer to spada u liječničku tajnu. "To je transplantacija genskog materijala. Nije točno govoriti o bebama od troje roditelja jer je genom druge osobe ciljano usađen i u vrlo malom je postotku."


Miličić kaže i kako se medicina treba maknuti od Crkve, no također da se liječnici ne smiju igrati boga.

"Eksperimenti jesu poigravanje s prirodom, no i transplantacija je prije 30-ak godina bila svjetsko čudo", objašnjava on.

Umjetna oplodnja po njemu je upitna kad ima mnogo djece u domovima bez obitelji. Također ne podržava banke sperme jer misli da je bolje da par koji ne može imati dijete usvoji "jadno dijete".

Odbijanje trudnoće iz estetskih razloga za njega predstavlja "problem egoistične civilizacije i pristojnosti". "Ako možete, a ne želite biti majka pa iznajmite surogat majku - to je monstruozno. Mislim da bi to trebalo zakonski regulirati", odlučan je Miličić.

Imamo ljubimce, a pristajemo na pobačaj

Komentirao je i priziv savjesti u bolnicama. "Downov sindrom, majka nosi dijete i na vrijeme se utvrdi za pobačaj, no znamo da su to topli ljudi. Pristajemo na pobačaj, a s druge strane imamo kućne ljubimce koji imaju manju inteligenciju. Moramo se upitati imamo li pravo dokidati ljudske živote tako olako", istaknuo je Miličić.

Osvrnuo se i na eutanaziju kojoj se protivi. "Esencija medicine je spašavanje ljudskog života. Vi prekidate nečiji život, a u Hipokratovoj prisezi tvrdimo da to nikada nećemo napraviti", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.