Detaljno pretražen stan Berezovskog: Nema opasnosti

Ilustracija: Youtube

POLICIJA specijalizirana za otkrivanje kemijske, biološke i nuklearne kontaminacije pretražila je dom ruskog oligarha Borisa Berezovskog koji je jučer preminuo u svom britanskom domu u Ascotu. Kako prenosi BBC, radilo se o mjerama predostrožnosti.

Točne okolnosti smrti 67-godišnjeg nekadašnjeg ruskog moćnika čiji se utjecaj otopio za Putinove vlasti još nisu poznate. Zna se da je pronađen u kadi u subotu poslijepodne. I dok su neki mediji prenijeli informaciju da si je oduzeo život, drugi vjeruju da se radi o zavjeri. Službeno je objavljeno da policija njegovu smrt zasad smatra nerazjašnjenom.

Njegova smrt uslijedila je nekoliko mjeseci nakon što je izgubio težak slučaj protiv drugog ruskog oligarha Romana Abramoviča, što ga je osobno i financijski dotuklo. Vlasnika nogometnog kluba Chelsea optužio je za ucjenu, odavanje službenih tajni i kršenje ugovora vezanog za jednu rusku naftnu kompaniju. Nakon što je izgubio sud, naređeno mu je da podmiri preko 35 milijuna funti Abramovičevih sudskih troškova, objavio je Guardian.

BBC piše da su ti troškovi bili znatno viši, ali i ističe da je Berezovski navodno izgubio više od 100 milijuna funti nagodbom o razvodu s bivšom suprugom. Njegove financijske poteškoće dodatno su narasle nakon što je njegova bivša ljubavnica Elena Gorbunova počela od njega potraživati gotovo šest milijuna eura za prodaju njihove rezidencije.

U intervjuu večer prije smrti rekao da njegov život više nema smisla

U intervjuu za Forbes koji je dao večer uoči smrti Berezovski je novinaru rekao da "njegov život više nema smisla" i da bi se želio vratiti u Rusiju.

Javnost je o smrti obavijestio njegov zet Egor Schuppe putem Facebooka. Napisao je da je Berezovski u posljednje vrijeme bio depresivan, da se nije javljao prijateljima te da je češće izabirao ostanak doma od izlaska u društvo.

Berezovski je bio bliski prijatelj ubijenog ruskog emigranta i agenta KGB-a Aleksandra Litvinenka koji je ubijen radioaktivnim polonijem-210 2006. godine u Londonu.

Na vrhuncu moći 1990-ih

Berezovski se obogatio 1990-ih prodajom uvezenih Mercedesa, ali i ruskih automobila. Kasnije je postao vlasnik Sibnefta te je kao najveći dioničar glavnog ruskog televizijskog kanala podržavao uspon Borisa Jeljcina na vlast.

Preživio je veći broj pokušaja atentata, uključujući bombaški napad u kojemu je dekapitiran njegov vozač. Tijekom Jeljcinove vlasti nalazio se u užem krugu predsjednikovih pobočnika kao zamjenik tajnika u ruskom vijeću sigurnosti.

"Boris Berezovski bio je jedan od najutjecajnijih Rusa 1990-ih. Počeo je kao matematičar, računalni programer i prodavač rabljenih automobila te postao jednom od najutjecajnijih osoba u Rusiji Borisa Jeljcina", komentirao je BBC-jev dopisnik iz Moskve Steve Rosenberg.

Krajem devedesetih igrao je ulogu i u usponu Vladimira Putina na vlast, ali Putin je odlučio ograničiti utjecaj dotad vrlo moćnih ruskih oligarha. Berezovski je 2000. svojevoljno napustio Rusiju te postao jedan od najglasnijih kritičara Vladimira Putina. Moskva je više puta tražila njegovo izručenje. U Rusiji je bio optužen za pronevjeru oko dvije milijarde dolara - novca državnih tvrtki - te za utaju poreza.  

 

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov jučer je za državnu televiziju izjavio kako je Berezowski pisao ruskom predsjedniku da želi da se vrati kući te da je tražio "oproštaj za svoje pogreške".
 
"Nema mnogo ljudi koji bi rekli nešto dobro za njega, tako da je bolje da šutimo", napisao je na svom twitter profilu, čelnik oporbe Boris Nemcov.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.