Dignuta optužnica: Vlasnici izvukli 300 milijuna kuna i upropastili Credo banku i štediše

Screenshot: Credo banka

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv članova Uprave i vlasnika propale splitske Credo banke. 

Terete ih da su od 2004. do 2011. godine protivno odredbama Zakona o bankama, Zakona o kreditnim institucijama i drugim Odlukama banke, u nakani da se znatno okoriste te da se korist priskrbi fizičkim i s njima pravno povezanim osobama, bez procijene kreditne sposobnosti i adekvatnih sredstava osiguranja, odobravali visokorizične dugoročne i kratkoročne kredite, koje su naknadno kontinuirano prolongirali i reprogramirali svjesni da time banku izlažu znatnom riziku i šteti velikih razmjera. 

Izvukli 300 milijuna kuna

Postupajući na ovaj način, okrivljene se tereti da su na štetu likvidnosti, rezultata poslovanja, stopi adekvatnosti kapitala, štediša i drugih deponenata banke i dioničara, priskrbili dvjema poslovnim grupacijama vlasnika banke gotovo 300 milijuna kuna.

Priča tu ne staje, jer Državno odvjetništvo provodi izvide i dokazne radnje u svezi daljnjih nezakonitih radnji odgovornih osoba banke kao i drugih osoba vezano a nezakonito odobravanje kreditnih plasmana.

Luketin ušao u Nadzorni odbor Hajduka zbog čestitosti i poštenja

Na optuženičkoj klupi naći će se vlasnici banke Boris Barač i Mirko Vuković, njihovi sinovi, članovi Kreditnog odbora Vibor Barač i Marko Vuković te članovi Uprave Šime Luketin i Mate Mišić.

Luketin je upravo u doba kada je pokrenut postupak protiv čelnika Credo banke bio izabran u Nadzorni odbor Hajduka, ali se brzo povukao zbog afere. U Odbor je, inače, ušao upravo zbog čestitosti i poštenja.

Šest milijuna kuna propalo i potpredsjedniku Vlade

Credo banka krahirala je koncem 2011. godine. Novci su između ostalog propali i potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću. Ne njemu osobno, nego Ekonomskom fakultetu u Splitu, kojeg je vodio do stupanja na dužnost. Punih šest milijuna kuna.

Izvisili su i poznati športaši. Robert Jarni, Ivica Mornar, Ivano Balić, Marko Kopljar... Čak 41 milijuna kuna za Brodotrogir potražuje direktor Mateo Tramontana, jedan od optuženika u aferi Wessels. 

Stečajna upraviteljica priznala je, inače, ukupno 1,27 milijardi kuna potraživanja.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.