Direktorima Osejave i Mornara uvjetne kazne, krivo preračunali kredit i antidatirali ugovor

PALA je i prva presuda u slučaju Osejava. Zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju na makarskom Općinskom sudu na uvjetne kazne zatvora osuđeni su bivši direktor Osejave Augustin Alač te bivši financijski direktor Mornara Ante Šimić. Sutkinja Miroslava Lipanović osudila ih je nepravomoćno na po deset mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje na dvije godine.

Krivo preračunali za 248 tisuća DEM

Ovim nevolje za Alača i Šimića nisu završene jer radi se tek o jednoj točki optužnice za niz kriminalnih radnji s početka 90-ih.

Direktori su osuđeni jer su krivo preračunali kredit izdan u dinarima u njemačke marke. Financijski vještak Srđan Kovačić utvrdio da je po Osejavu time nastala šteta od 248 tisuća DEM, i to samo na ime glavnice, bez kamate. Ispostavilo se i da je ugovor o antidatiran iz 1993. u 1991. godinu.

Šimić je tijekom suđenja pokušao dokazati da u inkriminiranom razdoblju uopće nije bio financijski direktor Mornara, no ustanovilo se da je upravo tu funkciju obnašao 1993. godine, kada je došlo do preračunavanja kreditne obveze.

Gdje su nestale pare?

Postupak se nastavlja, sudu preostaje utvrditi krivicu optuženika i po ostalim točkama optužnice. Sporni su nestanak pet milijuna DEM koje je osigurao ACI za gradnju lučice te pozajmice koje nikada nisu vraćene Osejavi u iznosu od 16 milijuna kuna. Osim Alaču i Šimiću, sudi se i Hrvoju Urliću, bivšem direktoru Hotela Makarska.

Kako je od počinjenih djela proteklo gotovo 20 godina, tužiteljica Biljana Puharić pozvala se na zakonsku odredbu da za kaznena djela počinjena u privatizaciji nema zastare. Sud u Makarskoj je prihvatio takvo stajalište, preostaje vidjeti kako će se stvar pravomoćno zaključiti.

Sutkinji Lipanović problem pričinjava ignoriranje svjedoka, zbog čega je već opalila nekoliko novčanih kazni. Najteža je situacija s Veljkom Barbierijem, bivšim direktorom ACI-ja, kojem zdravstveno stanje ne dopušta put iz Opatije pa će se, po svemu sudeći, saslušati zamolbenim putem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.