"Dok Gotovina poziva izbjegle Srbe da se vrate, vlast opstruira njihov povratak i reintegraciju"

"DOK GENERAL Gotovina poziva izbjegle Srbe da se vrate, državne vlasti na razne načine opstruiraju povratak i reintegraciju Srba", upozoravaju iz Srpskog demokratskog foruma.

"Otkako je u siječnju počela naplata kazni za neobrađeno poljoprivredno zemljište, na udaru inspekcija su isključivo Srbi povratnici", tvrdi Veljko Đakula iz Srpskog demokratskog foruma.

Samo u općinama Dvor i Kostajnica 100-ak srpskih povratnika zbog neobrađene zemlje očekuje 500 kuna prekršajne kazne. No, tu je i problem više od stotinu tužbi radi povrata novca za obnovu kuća koje su još uvijek prazne. Đakula optužuje Vladu, ali i Srpsko narodno vijeće da nisu spriječili etnički oblik diskriminacije.

"On je neprihvatljiv i mora se u RH pod hitno zaustaviti, jer poruka je vrlo loša. Vratite se u Hrvatsku. Kad se vratite, nemate pravo na rad. Ako ne živite u kući, morate vratiti novac za obnovu kuće. Ako ne obrađujete zemlju, onda morate platiti kaznu. Dok je praksa da su mnogi u Hrvatskoj dobili poticaje, a da nisu uložili, niti su vratili sredstva", rekao je Đakula.

SDF će od Vlade tražiti da se područja od posebne državne skrbi izuzmu iz nacrta Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je trenutno u prvom saborskom čitanju. Očekuje i donošenje poticajnih mjera koje bi omogućile stavljanje danas zaraslih parcela u funkciju kako bi se svi izbjegli Srbi mogli vratiti i živjeti od svoga rada.

"Ako to zemljište Vlada želi staviti u funkciju, mora kroz fondove naći oblik financiranja i poticaja. Nije samo dovoljno uzeti jednima i dati drugima. Ili ako čovjek ne plati kaznu, uzeti mu zemlju", zaključio je Đakula.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.