Dok režimska vojska "čisti Damask od terorista", Arapska liga od UN-a zahtijeva da sruši Assada

MINISTRI vanjskih poslova zemalja Arapske lige poslali su nakon svog sastanka završnu poruku u kojoj od sirijskog predsjednika Assada zahtijevaju da ode s vlasti, uz jamstvo kako će Arapska liga zauzvrat pomoći da se njemu i njegovoj obitelji osigura siguran izlaz iz zemlje.

Arapska liga se prilično "osokolila", pa su tako i od UN-a zatražili da se njihovom posebnom izaslaniku Kofiju Annanu modificira mandat, i to na način da se njegova misija odsad usredotoči primarno na odlazak Assada s vlasti i uspostavu prijenosa vlasti. Pritom je katarski premijer šeik Hamad Ben Džasam Al-Tani potvrdio kako su ministri Arapske lige pozvali Slobodnu sirijsku vojsku da uspostavi prijelaznu vladu.

Kad je riječ o prilikama u samoj zemlji, BBC-jev dopisnik javlja kako su pobunjenici prilično ohrabreni prošlotjednim ubojstvima visokih vladinih dužnosnika u Damasku. Smatraju kako su sad uhvatili zamah i kako njihova snaga jača dok moć režimske vojske opada.

Pritom su se BBC-jevom novinaru požalili kako i među pobunjenicima postoje podjele, prvenstveno između umjerenih islamista u vidu Slobodne sirijske vojske i tvrdokornih Salafita, koji su bolje naoružani jer, kako kažu, novac i oružje dobivaju direktno iz inozemstva.

U Damasku se još uvijek vode borbe, a čini se kako su danas režimske snage ipak uspjele vratiti četvrti Barzeh i Mezze, koje su ranije okupirali pobunjenici, javlja agencije. RT piše kako se na ulicama jutros ponovno može vidjeti velik broj tenkova, a prisutan je i velik broj vojnih helikoptera. Raniji navodi o bombardiranju ovih četvrti od strane helikoptera su demantirani. Slžbena televizija navodi kako se prostor čisti od terorista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.