Dok vozači prosvjeduju, naftne kompanije zarađuju: Shell povećao profit za 11 posto

TREĆA svjetska najveća naftna i plinska kompanija Shell u prva tri mjeseca zaradila je 7,7 milijardi dolara što je 11 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Zahvaljujući stalnom rastu cijene nafte na svjetskom tržištu Shell je na početku godine ostvario prihod od 119,9 milijardi dolara, što je rast od 9 posto u odnosu na prvi kvartal 2011. godine. Ono što je raslo za samo jedan posto bila je proizvodnja nafte i plina.

Cijene porasle nakon američkih i europskih sankcija Iranu

Izvršni direktor Shella Peter Voser je izjavio da je povećanje prihoda ostvareno zbog poboljšanja operative, povećanja proizvodnje i visokih cijena nafte. Ranije ovog tjedna, Shell je za 1,81 milijardu dolara dogovorio kupovinu kompanije Cove Energy koja će joj pomoći u snažnijem pristup rezervama plina u istočnoj Africi.


S druge strane, Shell je upozorio da bi cijene nafte mogle ostati nestabilne u narednim mjesecima. Očekuju da će cijene prirodnog plina u SAD-u ostati niske, što će se odraziti na poslovne rezultate Shella u ostatku godine. Cijene nafte na svjetskom tržištu su porasle nakon što su SAD i Europska unija uvele snažnije sankcije Iranu, koji je drugi najveći proizvođač nafte među zemljama OPEC-a. Razlog za uvođenje sankcija bile su informacije da Iran proizvodi nuklearno oružje, što iz Teherana uporno negiraju.

Shell Irancima dužan milijardu dolara

Iran je odgovorio zaustavljanjem isporuke nafte nekim europskim državama te prijetnjom da će zatvoriti Hormuški tjesnac kroz koji prolazi oko 20 posto svog svjetskog izvoza nafte, piše IBTimes.

Iranski ministar energetike Rostam Qasemi kazao je ranije ovog mjeseca ovog mjeseca da je Iranska nacionalna naftna kompanija prekinula isporuku nafte Shellu. Dodao je i da Shell duguje Iranu milijardu dolara za isporučenu naftu. Bilo kako bilo, dok vozači diljem svijeta organiziraju prosvjede zbog visokih cijena nafte, kompanije kao što je Shell na njima "beru vrhnje".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.