Drlje napao Vargu i Trupec: Izmjene zakona služe bogaćenju tajkuna u zdravstvu

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih pacijenata (UHP) Marijo Drlje poručio je u pismu upućenom u nedjelju navečer ministru zdravlja Siniši Vargi i ravnateljici Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjani Prenđa Trupec da u predizborno vrijeme odustanu od izmjena dvaju zakona - Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona zdravstvenoj zaštiti jer smatraju da su oni loši za većinu hrvatskog puka.

Za razliku od većine hrvatskoga puka za koji su te izmjene loše one, ocijenio je Drlje, "pogoduju nekoliko tisuća novih tajkuna u zdravstvu kojima je cilj kao i svakom privatniku što veći profit".

Predsjednik UHP-a predložio je pak ministru Vargi, uz napomenu ako je ministar siguran da građani podržavaju te zakonske izmjene, da raspiše referendum koji bi se, kako ne bi bilo troškova, održao zajedno s parlamentarnim izborima, a na kojemu bi pitanje upućeno građanima bilo - žele li da solidarni javno zdravstveni sustav (SJZS) bude javni ili privatni.

Drlje: Hrvatski puk je vlasnik SJZS-a

Drlje je podsjetio kako je "hrvatski puk vlasnik i poslodavac SJZS-a", ustvrdio da "UHP zna kakav bi bio rezultat referenduma" i ministru uputio pitanje zna li on kakav bi bio referendumski rezultat.

U pismu Drlje je spomenuo i neka predizborna obećanja - "Zdravstvena politika. Kvalitetno zdravstvo dostupno svima. Solidarno i svima jednako dostupno zdravstvo. Dvostruka solidarnost - zdravih sa bolesnima i bogatih sa siromašnima.

"Država mora financirati zdravstvene usluge, a one moraju pod jednakim uvjetima biti dostupne svim građanima. Troškovi zdravstvene zaštite ne smiju se prebacivati na bolesne i siromašne", ističe se, među ostalim, u pismu što ga je predsjednik UHP-a uputio ministru Vargi i ravnateljici HZZO-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.