Državna inspektorica Vrbanić: Krivo ste me shvatili, ne ulazim u trgovačke lance u kojima nema robe koju tražim

Foto: HRT

"NIJE me strah hrane koju jedemo", kaže Božena Vrbanić, glavna državna inspektorica. Tvrdi da je njena izjava kako "ne bi ušla u određene trgovačke lance" izvučena iz konteksta.

> Državna inspektorice, i mi bi vrlo rado znali koje trgovačke lance vi izbjegavate!

> "Očito su to informacije za one na vrhu!". Što inspektorica zna, a ne želi podijeliti s građanima?

"Moram konstatirati da mi je strašno žao što je jedna moja izjava izvučena iz konteksta izazvala lavinu zanimanja", kaže Vrbanić.

Državni inspektorat, kaže njegova šefica u razgovoru za Dnevnik HRT-a, prije svega kontrolira valjanost deklaracije prehrambenih proizvoda koji se prodaju u hrvatskim trgovinama, ne njihovu kvalitetu.

"Na svakom je potrošaču da odluči što će kupiti"

Ponovo ističe kako je njena subjektivna privilegija odlučivati gdje će i što kupovati.

"Na svakom je potrošaču odluka što će kupiti, uz uvjet da je na svakom proizvodu valjana deklaracija. Što se tiče toga da u neke lance ne ulazim, u njima možda nema robe koju tražim. Naravno da svi mi, posebno u godinama u kojima sam ja, imamo neke svoje ustaljene standarde", kaže Vrbanić.


Kvaliteta hrane koja je dostupna na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, ali i Europi, zadnjih je dana pod velikim znakom pitanja. U hrvatskom mlijeku pronađeni su kancerogeni aflatoksini, diljem Europe se konjsko meso podvaljuje kao teletina ili junetina, a u Njemačkoj je u tijeku i istraga oko kvalitete jaja koja se nalaze na policama trgovina. No, Vrbanić tvrdi da je takve informacije ne plaše.

"Inspektorat nije prekasno reagirao"

"Nisam u strahu, ali to je jednostavno nešto na čemu trebamo svi zajedno raditi", kaže prva žena Državnog inspektorata. Na pitanje je li inspektorat u "aferi mlijeko" reagirao prekasno, Vrbanić odgovara:

"Inspektorat je reagirao onda kada su se pojavile prve reakcije na nešto što se nalazi u trgovačkim lancima. Dok god se nešto događa na razini proizvodnje, Državni inspektorat nije taj koji bi prvi trebao reagirati. Na neke stvari ne možemo utjecati, ali reagiramo i utječemo istog časa kada imamo mogućnost".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.