Državni interesi nisu i interesi SDP-a: Umjesto da pune državnu blagajnu, oni pune stranačku!

Foto: Index

DRŽAVA sudski mora vraćati imovinu koju je 90-ih prisvojio SDP! U Makarskoj već godinama traje bespoštedna borba za bivšu zgradu komiteta u samom središtu grada te nekadašnju partijsku školu na poluotoku Svetog Petra, čuvenu Vilu Irenu, u kojoj je pred napad Sila osovine na Jugoslaviju sastanak održao Josip Broz Tito.

SDP se domogao vrijednih nekretnina temeljem ugovora između Općine Makarska i Općinskog komiteta 1990. godine, a ništa sporno nije vidjelo ni tadašnje pravobraniteljstvo koje je dalo zeleno svjetlo za operaciju.

SDP se do kraja borio za društvenu imovinu, uložili su čak i izvanredan pravni lijek

SDP je dobio pravo korištenja, uporabe i raspolaganja bez naknade, no 1992. godine zatražili su upis vlasništva. Pet godina kasnije Vila Irena zaista je i upisana kao vlasništvo SDP-a, dok je upis vlasništva za zgradu komiteta odbijen, najprije nepravomoćno 2006. godine, a onda četiri godine kasnije i pravomoćno.

Premda nisu bili vlasnici prostora, SDP je komercijalizirao oba objekta. U zgradi komiteta djeluje odvjetničko društvo, dok je Vila Irena dana u najam ugostitelju Poldi Puhariću.

Država je nedavno uspjela u svoje vlasništvo vratiti partijsku školu, a sada traje poseban postupak za iseljenje Puharića.

Potrebno je reći da je SDP do kraja inzistirao na obrani vlasništva te su na pravomoćnu presudu za Vilu Irenu uložili izvanredni pravni lijek, odnosno, zahtjev za revizijom, no Vrhovni sud odbio ih je u travnju ove godine.

Kukaju da nema novca, a u Makarskoj umjesto u državnu, novac ide u stranačku blagajnu!

Mnogi su u Makarskoj šokirani SDP-ovom otimačinom društvenog vlasništva, kao i činjenicom da se i dalje obijesno parniče unatoč činjenici da je Državno odvjetništvo zatražilo upis temeljem Zakona o vlasništvu iz 1997. godine, kojim je regulirano da nekretnine u društvenom vlasništvu imaju pripasti državi, a ne političkim strankama.

Posebno smeta što Vlada Zorana Milanovića uvodi drastične rezove i povećava porezno opterećenje najširih slojeva te tako guši investicije i slabi bilo kakve šanse za gospodarski oporavak, a u Makarskoj novac od najma umjesto u državnu ide u stranačku blagajnu?!

Gareljić: Sve je bilo po zakonu

Neki, pak, vide i problem u detalju što je bivšem predsjedniku Splitsko-dalmatinskog SDP-a Vedranu Lendić brat tijekom 90-ih bio šef makarskog zemljišnika pa sumnjaju da je i ta veza bila od nekog značaja za sudbinu bivše društvene imovine.

"Te priče nemaju osnova. Sve je apsolutno bilo po zakonu", kaže Zlatko Gareljić, 90-ih šef makarskog SDP-a i gradonačelnik, a danas savjetnik za obranu predsjednika Ive Josipovića.

Kaže kako su htjeli upisati vlasništvo temeljem ugovora s Općinom Makarska, ali i troškova obnove za oba objekta.

"Neki su čak htjeli prodati Vilu Irenu"

"Normalno da bi ja htio da to ostane stranci kako bi se prikupljena sredstva mogla koristiti za stranačke aktivnosti, promidžbu i slično, no najvažnije je da su objekti sačuvani i da će od njih društvena zajednica imati koristi. Ne znam točno koliko se naplaćivao najam, ali se radi o simboličnim iznosima i ti su podaci apsolutno dostupni. Usto, bivšu zgradu komiteta koriste i razne udruge, sindikat", kaže Gareljić.

Otkrio nam je kako je čak bilo razmišljanja da se Vila Irena proda, a novac iskoristi za stranačke potrebe. "Nismo na to pristali", kazao je Gareljić. 

Odvjetnik u zgradi komiteta ne zna ni koliki je najam, ni kome ga plaća

Sa željom da čujemo pošto SDP iznajmljuje prostor u zgradi komiteta, obratili smo se odvjetniku Dariju Laliću. Začudo, odvjetnik Lalić ne zna ni koliko plaća prostor, a ni kome. "To bi trebalo pitati knjigovođu", sjetio se Lalić. Obećao se javiti, ali nije.

Ministar Bauk nije bio raspoloživ za komentar

Htjeli smo o svemu čuti i ministra Uprave Arsena Bauka, predsjednika Splitsko-dalmatinskog SDP-a, koji bi sasvim sigurno morao ponešto znati o sudskim postupcima za Vilu Irenu i zgradu komiteta, ali bez uspjeha.

Ministar Bauk danas nije bio raspoloživ za komentar, što je prava šteta s obzirom da je dobar s brojkama pa nam je vjerojatno iz prve ruke mogao reći koliko je u ovih 20 godina od državnog vlasništva uprihodila njegova stranka. Ili makar za razdoblje otkada šefuje županijskom organizacijom, dakle, posljednje četiri godine. 

Državni interesi nisu uvijek i interesi SDP-a, čak i kada je na vlasti

Slučaj je posebno osjetljiv jer od jučer u Gradu Makarska temeljem zaključka revizije iz 2011. godine nema više povlaštenih tarifa za političke stranke u gradskim prostorima. 

HDZ-ovci bi tako za svoj ured morali platiti 20-ak tisuća kuna mjesečno, a pravo je pitanje koliko će platiti SDP za svoj u zgradi komiteta. Dosad ništa nisu plaćali, nego naplaćivali, premda država već šest godina sudski mora utjerivati vlasništvo.

Slučaj djeluje pomalo bizarno sada kada je SDP na vlasti i de facto zastupa državne interesa. Evo, vidimo u Makarskoj da državni nikako nisu istodobno i interesi stranke Zorana Milanovića. Dapače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.