Državni udar u Gvineji Bisao: Vojska zatočila premijera i predsjednika

VOJNICI su jutros u Gvineji Bisao uhitili tamošnjeg premijera na odlasku, Carlosa Gomesa Juniora, a sve upućuje na to da je riječ o klasičnom vojnom udaru.

Pored njegove rezidencije sinoć se čula pucnjava, a glasnogovornik vojske danas je potvrdio uhićenje. Vojska također u pritvoru drži i prijelaznog predsjednika Raimunda Pereiru, javlja AFP.

Premijer Gomes trenutno se natječe na prijevremenim predsjedničkim izborima, te je izvjesno da će pobijediti u drugom krugu, jer je njegov protukandidat najavio povlačenje zbog sumnje u izbornu prevaru. Međutim, njegova će pobjeda, odnosno samo sudjelovanje, sad doći u pitanje jer još nije poznato što vojska kani učiniti s njim.

Gomes među vojnim krugovima bije popularan jer je najavio smanjivanje njene uloge i obujma. Utjeha mu može biti jedino to što je već navikao na ovakve situacije, jer je prije dvije godine također bio žrtvom vojnog udara.

S druge strane, vojska tvrdi kako ne želi ugrabiti vlast, već je djelovala kako bi spriječila "stranu intervenciju". Tvrde kako je prijelazna vlada navodno sklopila tajni dogovor s vojskom Angole da "izbrišu" vojne trupe Gvineje Bisao.

Gvineja Bisao, siromašna bivša portugalska kolonija, nezavisnost je stekla 1974. godine, ali je otad doživjela čitav niz državnih udara te nije uspjela uspostaviti stabilnu vlast na neki duži period.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.