Dvoje maturanata u Osijeku završilo u bolnici zbog pušenja osvježivača zraka

Foto: Google Street View

DVOJE učenika osječke Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije "Ruđer Bošković" završilo je u bolnici nakon što su konzumirali opasni osvježivač zraka, javlja Glas Slavonije.

Potvrdila je to i ravnateljica Vlasta Opačak, koja je o svemu informirala policiju, te sazvala roditeljski sastanak. Roditelje je upozorila da će iduće dijete koje se nađe u sličnoj situaciji biti isključeno iz škole.

"Roditelji znaju da djeca puše cigarete i konzumiraju alkohol, ali nisu vjerovali da se i ovo događa"

Osvježivač su, potvrdila je Opačak, konzumirali jedna učenica i jedan učenik. Ovoga puta je, kako kaže, sve prošlo benigno, iako je po maturanticu kojoj je pozlilo u školu došla i Hitna pomoć.

"Dobro je što su istoga dana vraćeni kući iz bolnice, a kad smo s njima razgovarali i upozorili ih da je u veljači 15-godišnjak u Zagrebu umro nakon konzumacije osvježivača zraka, priznali su da su imali želju kušati tu supstancu. U našoj školi ovo se dogodilo prvi put i bili smo uplašeni, a mogu reći i da su roditelji bili vrlo iznenađeni i nisu očekivali takve informacije. Znaju da njihova djeca puše cigarete i konzumiraju alkohol, ali nisu vjerovali da se i ovo događa", kaže Opačak.

Dr. Kribl: Pušenje osvježivača iznimno je opasno

Ravnateljica škole kaže da je problematično što spomenuti osvježivači  zraka, koji se legalno mogu nabaviti u smart shopovima, nisu kriminalizirani kao i druge droge. Dr. Marija Kribl, voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja u Osijeku, upozorava da pušenje osvježivača zraka može i zazvati krajnje neugodne psihičke i fizičke simptome, te ugroziti život djece.

"Djeluje na krvožilni sustav i iznimno je opasan. Prisjetimo se samo mladića iz Zagreba koji je preminuo nakon konzumacije i smatram to dovoljnim razlogom za brigu", kaže dr. Kribl, te dodaje da se broj konzumenata ove droge povećava.

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.