EU fondovi ne mogu spasiti Hrvatsku: Možemo dobiti 10 milijardi eura, ali moramo i uplatiti četiri milijarde

Foto: Hina

"HRVATSKA treba iskoristiti svaki euro iz EU fondova koji joj pripada. Međutim, netočne su tvrdnje Vlade da je povlačenje novaca iz EU fondova ključno za oživljavanje hrvatskog gospodarstva i pravi pokazatelj njezine uspješnosti", upozoravaju iz stranke Novi val Ljube Jurčića.


U razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatskoj na raspolaganju stoji oko 10.7 milijardi eura, odnosno 1.5 milijardi eura godišnje. No istovremeno, Hrvatska će u Europski proračun uplatiti oko 4.2 milijarde eura, ili prosječno oko 600 milijuna eura godišnje. Kada bi Hrvatska i iskoristila EU fondove do zadnjeg eura, Hrvatska bi bila u plusu oko jedne milijarde godišnje.

Investicije se ne mogu povećati donošenjem zakona

"Za povlačenje sredstava iz EU fondova potrebna je administrativna, a ne politička sposobnost vlade, jer ta su sredstva već odobrena i znaju se uvjeti njihovog povlačenja. Ključno je da sama sredstva iz EU fondova bez 'redovnih' poduzetničkih investicija neće spasiti Hrvatsku, kojoj za oporavak i za dugoročno održiv razvoj gospodarstva treba godišnje preko 12 milijardi eura investicija. Proteklih godina investicije u Hrvatskoj kreću se ispod 7 milijardi eura. Investicije se ne mogu povećati željama ili zakonom o velikim investicijama, investicije povećava okruženje u kojem se isplati raditi, proizvoditi i investirati. Takvo okruženje izgrađuje se cjelokupnom ekonomskom i društvenom politikom. Nažalost, naša Vlada nije pokazala sposobnost oblikovanja takve politike", smatraju u Novom valu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.