Elektromagnetno zračenje: U Kini dopuštena granica 16, a u Salzburgu 160 tisuća puta niža nego u Hrvatskoj

Foto: Čitatelj

HRVATSKA je napokon dobila udrugu za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) i to nakon niza prosvjeda protiv postavljanja antena baznih stanica diljem zemlje. Udruga, na čelu s liječnikom Srećkom Marušićem, osnovana je na poticaj brojnih građana koji su se suočili s problemom nemogućnosti utjecaja na smanjenje štetnog elektromagnetnog zračenja u svojoj okolini, prije svega zbog neadekvatne regulative na ovom području.

Trenutno najveći izvor elektromagnetnog zračenja (iako ne i jedini) predstavljaju antene baznih stanica teleoperatera mobilne telefonije koji su uspjeli svojim utjecajem na zakonodavca potpuno liberalizirati postupak postavljanja antena. Ova činjenica, uz vrlo visoke tolerancije vrijednosti EM zračenja propisane Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetnih polja, predstavlja značajan zdravstveni rizik za najširu populaciju. O tome govori sve veći broj epidemioloških studija provedenih u svijetu, poručuju iz Udruge.

Cilj HUZEZ-a je utjecati na donositelje propisa iz ovoga područja na donošenje regulative koja bi imala kao najvažniji cilj zaštitu ljudskog zdravlja, a da se pri tome ne ograničava razvoj mobilnih telekomunikacija. Aktualni slučaj Vrbani III samo je jedan u nizu primjera borbe građana protiv štetnog zračenja u svojoj okolini, kaže Josip Barušić.

U Kini dopuštena granica 16, a u Salzburgu 160 tisuća puta niža nego u Hrvatskoj

"Trenutni pravilnici, zakoni oko postavljanja tih baznih stanica mobilnih operatera su apsolutno u korist mobilnih operatera. Sve su isposlovali da apsolutno bilo gdje mogu staviti antenu, a da ne pitaju susjede ili ikoga, ne vodi se uopće računa o zdravlju ljudi, i zato je osnovana udruga koja se bori da se isposluju novi Pravilnici koji će odrediti gdje se točno smije postaviti bazna stanica."

Udruga se ne bori protiv antena već želi uvesti red, poručuje Barušić. "U Kini koju svi smatramo zemljom u kojoj se ne brine o zdravlju ljudi, granica dozvoljenog zračenja je 16 puta niža nego u Hrvatskoj, a u Salzburgu 160.000 puta niža i zato se borimo da se to regulira kao i u drugim uređenim zemljama." Građani sve informacije o problemima s baznim stanicama i štetnosti zračenja mogu slati na e-mail: stetno.zracenje@gmail.com.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.