Epidemiolozi po kućama u Osijeku provjeravaju tko ima uši u kosi!

DVIJE obitelji iz Osijeka i Tenje bile su nemalo iznenađene kada su im nedavno na vrata pokucali djelatnici Zavoda za javno zdravstvo da bi provjerili imaju li ukućani uši u kosi.

Član jedne od obitelji T.V. je kazao da je to za njih bilo veliko poniženje još više zato što se znalo da su se uši pojavile u privatnom vrtiću koji pohađaju njihova djece, piše Glas Slavonije. "Kad su nas obavijestili da djeca imaju uši, mi smo ih tretirali i dobili čak liječničku potvrdu da ih nemaju", priča T.V. i dodaje da su potom djeca poslana kući iz vrtića pa su ponovno kupili preparate, no opet su djeca morala iz vrtića doma.

"Taj slučaj je presedan, obično ne izlazimo na teren"

"Pravi šok uslijedio je kad su došli djelatnici Zavoda i tražili da nas pregledaju, ja ne znam možete li zamisliti tu sramotu koju nikad nisam doživjela. Nikada ranije nisam ni čula da idu po kućama", priča T.V. Nakon toga su svi ukućani ponovno morali proći tretman i dobiti potvrdu liječnika opće medicine da su očišćeni od nametnika.

Silvija Kretonić iz Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo je kazala kako je taj slučaj presedan, jer nemaju praksu izlaska na teren osim u slučaju sumnje da se uši ne povlače ni nakon tjedan dana. Kaže da se upravo to dogodilo u privatnom vrtiću te da je odgojiteljica sumnjala da se uši u toj obitelji ne povlače niti nakon dva mjeseca.

"Nakon tog vremenskog razdoblja moguće je da prijeđe u epidemiju i naš je zadatak iskontrolirati sve koji dolaze u kontakt s oboljelom osobom, iako ponavljam da mi zbog ušiju inače ne izlazimo na teren. Problem ušiju u vrtićima i školama događa se, no nismo imali slučajeva da smo obavljali tretiranje u bilo kojoj takvoj ustanovi, odnosno u obitelji", zaključila je Kretonić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.