Europa zamrznula 1,8 milijardi eura pomoći Grčkoj: Ubrzajte reforme, ojačajte napore

Foto: FAH

EUROPSKI povjerenik za gospodarska pitanja Pierre Moscovici pozvao je u utorak Grčku da uloži veće napore u reforme, koje provodi od 2010., kako bi što je moguće prije zaključila reviziju svojeg gospodarstva i omogućila definitivan odlazak Trojke u veljači.

"Naš cilj je da se drugi program pomoći završi brzo i u dobrim okolnostima, to je jedini cilj mojeg posjeta", rekao je Moscovici na konferenciji za novinare u Ateni.

Da bi izišla iz drugog programa pomoći odobrenog 2012., nakon prvog iz 2010., Grčka mora "što je moguće prije završiti reviziju" svojeg gospodarstva koju od rujna provodi Trojka (Europska središnja banka, Komisija i Međunarodni monetarni fond), a koja je u zastoju zbog neslaganja između Atene i njezinih vjerovnika oko nekoliko pitanja. Međunarodna zajednica pomogla je Grčkoj s ukupno 240 milijardi eura.

Ključno pojačati reformske napore

"Napori počinju davati rezultate, vrijeme je da ih se pojača", rekao je.

"Trojka će u veljači napustiti Grčku" definitivno ako revizija bude završena, dodao je, istaknuvši da "općenito ne voli planove B".

"Prvo moramo vidjeti kako funkcionira ovaj plan A", rekao je Moscovici, odbivši nagađati o drugim scenarijima, a posebice o novom produljenju programa pomoći zbog moguće promjene vlade u Grčkoj.

Moscovici je istaknuo da želi ostati strogo politički "neutralan", pred prvi krug predsjedničkih izbora u grčkom parlamentu u srijedu, čiji bi neuspjeh mogao dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora.

Europa iznad nacionalnih politika


"Ne zanima me grčka politika", rekao je, s obzirom na to da se njegov posjet tumači kao znak potpore vladajućoj koaliciji premijera Antonisa Samarasa.

Samaras je za predsjednika države kandidirao Stavrosa Dimasa, bivšeg europskog povjerenika, kojemu je potporu izrazio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

U slučaju prijevremenih izbora, radikalno lijeva oporbena stranka Syriza, koja se protivi politici štednje, smatra se po anketama favoritom iako joj je potpora zadnjih dana pala zbog prijetnje nestabilnosti u zemlji.

Moscovici je ipak ocijenio da bi bila "šteta" kada bi se doveli u pitanje napori koje je Grčka do sada poduzela.

Moscovici: Bilo bi šteta da Grčka napusti eurozonu

Na pitanje o riziku od mogućeg izlaska Grčke iz eurozone, Moscovici je kazao da su "grčke vlasti obavile takav posao, izvršile tolike napore, toliko toga postigle da bi bilo šteta da se to ne nastavi."

"Ideja da se ne vrati golem dug je ravna samoubojstvu. To nije moguće, to bi značilo stečaj, a to smo svih ovih godina nastojali izbjeći", upozorio je.

Grčki dug trebao bi ove doseći rekordnih 177 posto BDP-a i to je jedno od gorućih pitanja među grčkom političkom elitom i u pregovorima s međunarodnim vjerovnicima.


Eurozona je prošli ponedjeljak odlučila za dva mjeseca tehnički produljiti program pomoći Grčkoj, koji istječe 31. prosinca, kako bi se završila revizija grčkog gospodarstva.

Zadnji dio financijske pomoći "na ledu"

Trojka i grčke vlasti razilaze se u nekoliko pitanja zbog čega nije isplaćena zadnja tranša pomoći od 1,8 milijarda eura.

Grčki parlament prihvatio je prošli tjedan proračun za 2015., no grčki vjerovnici smatraju da će Grčkoj trebati još dodatne dvije do tri milijarde eura u 2015. da ispuni svoje ekonomske ciljeve. Atena se s time ne slaže i prvi put očekuje uravnotežene javne financije.

Po isteku sadašnjeg programa pomoći eurozona planira odobriti Grčkoj preventivnu liniju pomoći koja bi trebala umiriti tržišta.

Ta preventivna pomoć bila bi praćena blažim uvjetima u odnosu na sadašnji program pomoći koji zahtijeva oštre mjere štednje. To je ovom prilikom potvrdio i Moscovici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.