Europska komisija: Radikalizam jača u Europi, moramo se boriti protiv nacionalizma koji potiče na nasilje

Foto: Guliver Image / Getty Images

RADIKALIZAM je u usponu u Europi. To se mora zaustaviti, poručuju iz Europske komisije.

"Vidimo da ekstremizam, ksenofobija i nacionalizam jačaju u Europi, svjedočimo zabrinjavajućim signalima da su skupine koje ih šire plodno tlo za ideologiju motiviranu nasiljem i ekstremizmom", izjavila je novinarima u Briselu Cecilia Malmstrom, europska povjerenica za unutarnje poslove.

Ekstremističke skupine su, kaže Malmstrom, a prenosi EUobserver, prijetnja unutarnjoj sigurnosti Europe. Zbog toga Malmstrom predlaže niz mjera koje bi, prema njenom mišljenju, zemlje članice odmah trebale implementirati.

Ljevičari i nacionalisti u istom košu

Jedna od ideja je osnivanje fonda teškog 20 milijuna eura iz kojeg bi se financirao think tank sastavljen od stručnjaka koji bi predlagali inicijative za prevenciju i borbu proti rastućeg radikalizma.

Također, Malmstrom smatra da bi svaka pojedina država članica morala donijeti nacionalnu strategiju za borbu protiv radikalizma, koja bi uključivala i edukacijske programe putem kojih bi građani bili poticani da raskrste s ekstremističkim grupacijama.

Malmstrom definira ekstremističke skupine kao organizacije koje potiču ljude na nasilje. Radikalne skupine koje Malmstrom prepoznaje kao prijetnju uključuju islamiste, nacionaliste, ekstremne ljevičare...

Udar na građanska prava?

No, londonska organizacija za promicanje građanskih sloboda Statewatch strahuje da bi predložene mjere za borbu protiv radikala mogle predstavljati udar na građanska prava. Uvjereni su da će uvođenje nacionalnih i europskih programa deradikalizacije, kako Malmstrom naziva svoju inicijativu, značiti ograničavanje građanskih prava novim paketom antiterorističkih zakona.

Da su na pravom tragu pokazuje tvrdnja povjerenice Malmstrom o navodnih 1200 državljana zemalja EU koji, prema njenim informacijama, trenutno sudjeluju u sukobima u Siriji, Sudanu i Somaliju. Tamo su ih, kaže Malmstrom, trenirali pripadnici ekstremističkih skupina zbog čega bi po svom povratku u matične zemlje mogli predstavljati prijetnju za sigurnost Europe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.