Europska komisija donijela pravila o sanacijskim fondovima za banke: Neće ih spašavati porezni obveznici

Ilusutracija: freeimages.com

EUROPSKA komisija danas je donijela delegirani akt i nacrt prijedloga provedbenog akta Vijeća za izračun doprinosa banaka nacionalnim sanacijskim fondovima i jedinstvenom sanacijskom fondu.

"Kao odgovor na financijsku krizu uložili smo velike napore kako bismo poboljšali financijski sustav tako da u slučaju poteškoća troškove snose same banke, a ne porezni obveznici. Danas prihvaćena detaljna pravila o sanacijskim fondovima koje financira bankarski sektor važan su korak u ostvarenju tog cilja. Odabrani je pristup pravedan jer će svaka banka pridonijeti razmjerno svojoj veličini i profilu rizika, a razmjeran je i zbog toga što najmanje banke imaju vlastiti prilagođeni režim doprinosa. Osim toga, tim novim pravilima otvara se mogućnost stvaranja operativnog jedinstvenog sanacijskog fonda, što je ključni element bankarske unije”, izjavio je Michel Barnier, potpredsjednik Komisije nadležan za unutarnje tržište i usluge.

Danas prihvaćenim tekstovima Komisija ispunjuje mandat koji joj je povjerio Europski parlament i države članice radi utvrđivanja metode izračuna doprinosa banaka kako bi se dosegla ciljna razina sanacijskih fondova utvrđena Direktivom o oporavku i sanaciji banaka (BRRD) i Uredbom o jedinstvenom sanacijskom mehanizmu (SRM).

Ciljna razina fondova za sanaciju je 1% osiguranih depozita

Sanacijskim će tijelima biti potrebna likvidnost kako bi se osigurala dostupnost srednjoročne financijske potpore na temelju koje će banke moći nastaviti djelovati tijekom restrukturiranja. U tu svrhu, Direktivom o oporavku i sanaciji banaka uspostavljaju se nacionalni sanacijski fondovi kojima će sve banke morati zajamčiti doprinos.

Ciljna razina tih fondova jest najmanje 1 % iznosa osiguranih depozita svih ovlaštenih institucija na njihovu području, s time da je rok za postizanje te razine 31.12.2024. U okviru bankarske unije jedinstveni sanacijski fond imat će također ciljnu razinu od najmanje 1 % iznosa osiguranih depozita svih ovlaštenih institucija u eurozoni.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.