Europska komisija tvrdi: Milanović nam je obećao da će promijeniti "lex Perković"

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

ZORAN MILANOVIĆ ipak je, čini se, morao "podviti rep" i obećati Europskoj komisiji da će promijeniti "lex Perković".

Tako barem tvrdi Mina Andreeva, glasnogovornica potpredsjednice Komisije Viviane Reding. Na konferenciji za novinare u Bruxellesu Andreeva je kazala da je Reding dobila pismo od Orsata Miljenića, dok je premijer Milanović slično pismo poslao predsjedniku Komisije Joseu Manuelu Barrosu.

Oba pisma, kaže Andreeva, "pokazuju volju Hrvatske da promijeni svoj zakon i uskladi ga s europskim zakonima". Radi se o konstruktivnom pristupu kojeg Komisija pozdravlja, poručuje Andreeva.

"U kontaktu smo s hrvatskim vlastima kako bi razjasnili njihove namjere i kako bi vidjeli hoće li nakon pozitivnih političkih poruka uslijediti tražene zakonodavne mjere", kaže glasnogovornica Viviane Reding, koja je ponovo naglasila da "lex Perković" nije u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Podsjećamo, i Milanović i Miljenić ranije ovoga tjedna su u žestokim javnim istupima branili pravo Hrvatske da rokom zastare ograniče provođenje europskih uhidbenih naloga. Rasprava se rasplamsala nakon što je Reding optužila Hrvatsku da skriva komunističke zločince i najavila sankcije ukoliko se "lex Perković" ne promijeni.

Najprije joj je pismeno odgovorio ministar pravosuđa, poručivši da Europska komisija nema nikakvo pravo dijeliti packe Hrvatskoj. Također je istaknuo da slične rokove zastare imaju još neke europske države. Oštar je bio i Milanović, koji je Reding usporedio s HDZ-ovcima, naglasivši da se ionako radi o istoj političkoj opciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.