Europski povjerenik Hahn pozvao Beograd na red: Pravno ste se obvezali, uvedite sankcije Rusiji

Foto: FAH

POVJERENIK za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske unije (EU) Johannes Hahn izjavio je u četvrtak u Beogradu da bi Srbija "idućih tjedana ili mjeseci" mogla otvoriti neko od poglavlja u pregovorima s EU i poručio da Srbija na svom putu ka EU treba biti uzor stabilnosti u regiji.

Hahn je za svoj prvi posjet, otkako je 3. studenoga preuzeo mandat, izabrao upravo Beograd, a započeo ga je sastankom sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Hahn: Došao sam ponoviti jamstva partnerstva Srbiji

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji Hahn je poručio da u Beograd dolazi kako bi "još jednom uvjerio srpski narod i vlasti da su Europska komisija i europska obitelj naroda partner Srbiji" na putu eurointegracija i najavio da će ubuduće "veoma često" dolaziti u Srbiju. "Cilj nam je osigurati i pridonijeti da Srbija čim prije postane članicom EU", rekao je Hahn.

Europski povjerenik za proširenje ukazao je na praksu da se prvo otvore poglavlja 23 i 24 - o vladavini prava, pravosuđu i temeljni ljudskim pravima, jer je to "nova metodologija" koju je EU počela primjenjivati sa Srbijom i Crnom Gorom, te istaknuo kako je "vrlo važno pripremiti teren" za formalno otvaranje poglavlja.

"Cilj nam je da od prvog dana nova država članica to postane u punom kapacitetu i ne samo formalno nego i materijalno", rekao je Hahn, a kao sljedeća poglavlja u nastavku pregovora spomenuo poglavlja 31 i 32, o vanjskoj i sigurnosnoj politici te o financijama.

EU najvažniji gospodarski partner Srbije

Uz napomenu da je "EU najvažniji gospodarski partner Srbije", Hahn je najavio i da će organizirati investicijske konferencije u Srbiji, poticati ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta, ocijenivši da je "Srbija na dobrom putu" jer se borbi protiv korupcije i za poboljšanje pravosudnog sustava "što su važni preduvjeti za nove ulagače".


Srbijanski premijer rekao je da od Hana nije tražio da EU omogući otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom do kraja godine ili prije bilo kojeg drugog datuma jer je, kako je rekao, "bit u tome da Srbija nastavi svoj posao" u eurointegracijama, a na Bruxellesu je da procijeni kad su ti uvjeti ispunjeni.

Vučić je poručio kako "Srbija želi najteža poglavlja otvoriti na početku pregovora" jer joj je strateški cilj postati uređeno društvo i unaprijediti demokratski sustav.

Posvećeni EU-u, vjerni Rusiji

Rekao je također kako je u razgovoru s Hahnom ponovio stajalište Beograda o ukrajinskoj krizi - da će Srbija voditi politiku u interesu građana, da je njezin strateški cilj put u EU, da neće uvoditi sankcije Rusiji i poštivat će ukrajinski teritorijalni integritet. "Isto govorim u Moskvi, Washingtonu, Bruxellesu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici. Sve to što sam govorio o politici Srbije, našem putu ka EU i našem odnosu prema Rusiji rekao sam i pred Vladimirom Putinom i pred Hahnom. Mi nemamo tri politike niti dvije politike", naglasio je Vučić.

Po Vučićevim riječima, gost iz Bruxellesa "nije inzistirao na toj temi", što je Hahn i potvrdio dodavši da je pratio izjave i priopćenje srbijanskog premijera o ukrajinskog krizi.


"Danas sam čuo njegovo stajalište koji je bilo kristalno jasno - da je put Srbije put ka EU. Naravno, potrebne su još neke promjene u društvu, ali upravo zato pregovarački proces i mora trajati neko vrijeme", rekao je Hahn.

Hahn: Pravno ste se obvezali, vrijeme je za sankcije Rusiji

Međutim, povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU izjavio je uoči današnjeg posjeta Beogradu da Srbija treba ispoštovati obvezu iz pristupnih pregovora o usuglašavanju stajališta s EU i uvesti sankcije Rusiji.

"Srbija se pravno obvezala, u okviru pristupnih pregovora postupno usuglasiti svoja stajališta s EU o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusiji. To je veoma važno i očekujemo od Beograda da ispoštuje ovu obvezu", izjavio je Hahn za beogradske "Večernje novosti" od četvrtka, istodobno s početkom svog posjeta Srbiji.

Hahn se sastao i s ministrom pravosuđa Nikolom Selakovićem, a očekuju ga susreti s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, predsjednicom srbijanskog parlamenta Majom Gojković te sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem. Hahn će iz Beograda u petak otputovati u Podgoricu.

Miščević: Do kraja godine otvaramo 33 poglavlja

Srbija je 29. travnja 2008. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, a 22. prosinca 2009. godine službeno je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Status kandidata Srbija je dobila 1. ožujka 2012. godine, a početkom ove godine, 21. siječnja 2014., formalno su započeli pregovori o članstvu s Europskom unijom.

Voditeljica srbijanskog tima za pregovore o članstvu u EU Tanja Miščević kazala je nedavno kako bi Srbija do kraja godine mogla otvoriti prvo od 33 pregovaračka poglavlja s Europskom unijom podsjetivši da unutar Unije jedan dio članica podupire prijedlog Italije da pregovori započnu do kraja 2014., dok drugi početak uvjetuju normalizacijom odnosa s Kosovom. Po njezinim riječima, Srbija je tehnički potpuno spremna za otvaranje prvog poglavlja do kraja godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.