Europski tužitelj će ganjati kriminalce na cijelom teritoriju EU?

ZASTUPNICI nedavno stvorenog antimafijaškog odbora Europskog parlamenta i Europska komisija ponovno su otvorili razgovore o stvaranju europskog Ureda državnog tužitelja.

Francuska političarka Veronique Mathieu je jučer zajedno s drugim članovima predložila inicijativu na sastanku antikriminalnog odbora u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Europska povjerenica za unutarnje poslova Cecilia Malmstrom je rekla da je to "dobra ideja", no i dodala da joj treba šira politička podrška. Glasnogovornik parlamenta je kazao da se nekoliko zemalja članica trenutno protivi uvođenju "europskog tužitelja", piše EUobserver. 

Kriminal i korupcija EU godišnje košta 120 milijardi eura

Prvi puta se ta ideja u EU pojavila još prija 12 godina. Stvaranje Europskog tužiteljstva ima podlogu u Lisabonskom sporazumu u kojem piše da devet ili više država može stvoriti zajednički "Eurojust", europsko pravosudno tijelo. Na stranicama EK stoji kako bi to tijelo bilo zaduženo za istraživanje i procesuiranje onih koji krše zakone vezane uz sredstva EU i na području EU.


Ured bi imao funkciju tužitelja na sudovima u europskim državama. Malmstrom je jučer rekla da kriminal i korupcija europsku ekonomiju godišnje "košta" oko 120 milijardi eura ili 1 posto ukupnog BDP-a. "Veliki iznosi novca se svake godine gube u kriminalnom sektoru... Taj novac moramo vratiti europskim građanima i vratiti poreznim obveznicima, posebno u ekonomskoj krizi", rekla je Malmstrom te dodala kako je najbolji način za borbu protiv organiziranog kriminala da se kriminalcima oduzme bogatstvo.

Konfisciranje imovine kriminalaca čak i kada umru

Komisija je u ožujku predložila zakon koji bi pomogao zemljama članicama u konfisciranju imovine kriminalaca čak i kada umru ili su pobjegli iz EU. Bruxelles radi i na studiji o antikorupcijskim zakonima zemalja članica, prijedlogu za kazne protiv oni koji "peru novac" te novim mjerama protiv "poreznih rajeva".

Britanski liberal Bill Newton Dunn je kazao kako zemlje članice toleriraju porezne rajeve unatoč njihovoj ulozi u pranju novca. "Većinu poreznih rajeva sponzorira moja država", rekao je Dunn i dodao da bi trebalo natjerati države članice da pokrenu akciju po tom pitanju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.