Evo kako naše zdravstvo štedi: Zbog nesreće na poslu pala i završila na operaciji mozga, a HZZO joj ne prizna ozljedu na radu!?

Foto: Vlada RH

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odbio je priznati ozljedu na radu 28-godišnjoj Jasenki Kulić koja se radeći u jednom zagrebačkom restoranu porezala nakon čega je pala i zadobila hematom na mozgu te završila na hitnoj trosatnoj operaciji.

Budući da joj krv nije prestala teći, ona je podigla ruku kako bi zaustavila krvarenje nakon čega joj se zavrtjelo te je pala i udarila glavom od pločice. Zbog takvog je pada zadobila tešku ozljedu glave i završila na hitnoj operaciji mozga te provela dva mjeseca na bolovanju. Međutim, sve to nije dovoljno HZZO-u da joj prizna ozljedu na radu.

U rješenju HZZO-a stoji kako joj se ne priznaju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za slučaj ozljede na radu te da podnošenje žalbe ne odgađa izvršenje rješenja.

HZZO u obrazloženju navodi da je unatoč mišljenju obiteljskog liječnika pacijentice Jasenke Kulić da se radi o ozljedi na radu, stručno medicinsko mišljenje ovlaštenog doktora HZZO-a i liječničkog povjerenstva HZZO-a zaključilo da se navedene ozljede "ne priznaju kao ozljeda na radu". Tvrde kako uzrok nije viša sila tijekom obavljanja redovnog radnog procesa.

Unatoč ocjeni liječnika, Povjerenstvo HZZO-a odbilo priznati ozljedu na radu

"Liječničko povjerenstvo zaključilo je da se radi o urođenim ili stečenim predispozicijama zdravstvenog stanja koje mogu imati za posljedicu bolest. Slijedom navedenog utvrđuje se da za predmet ozljede nisu ispunjeni uvjeti za priznavanje ozljede kao ozljede na radu", stoji u rješenju HZZO-a.

Jasenka Kulić kao i njezin poslodavac zgroženi su ovom odlukom HZZO-a.

"Liječnici su prije operacije obavili sve pretrage i ispostavilo se da nemam nikakve bolesti. Znači da nisam imala nikakve predispozicije da bi mi se to dogodilo. To jutro sam kao i svako dosad obavljala poslove pomoćne kuharice. Režući povrće porezala sam se i kako bi zaustavila krvarenje podigla sam ruku u zrak. Međutim zavrtjelo mi se i nesretnim spletom okolnosti pala sam i zadobila jaki udarac glavom o pod. Hitna je odmah došla po mene jer sam bila nekoliko sekundi u nesvijesti. Liječnici u KBC Sestre milosrdnice su me odmah poslali na operaciju nakon što su pretragama utvrdili da imam hematom na mozgu", ispričala je za Index Jasenka Kulić.

Kaže kako su joj liječnici rekli da je imala sreće jer su od takvog pada posljedice mogle biti kobne. Budući da je odmah došla u bolnicu i da su liječnici spazili hematom, na vrijeme su ga operirali, a operacija je trajala više od tri sata.

"Bila sam na bolovanju gotovo dva mjeseca i onog trena kad je troškove bolovanja trebao preuzeti HZZO, odmah su mi ga ukinuli", kazala je Jasenka Kulić.

Naime u slučaju da je HZZO donio rješenje o ozljedi na radu od prvog dana bi bolovanje bilo na teret HZZO-a i to u 100 postotnom iznosu plaće. Budući da nisu donijeli rješenje o ozljedi na radu pa joj se bolovanje tretira kao "obično" ona je prva 42 dana bila na bolovanju na teret poslodavca.

HZZO ukida bolovanje nakon što prelazi njima na teret

No, nakon što je istekao rok od 42 dana, kada bi HZZO trebao preuzeti teret bolovanja, HZZO joj ukida bolovanje.

Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ozljedom na radu smatra se :

1. ozljeda osobe izazvana neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim djelovanjem, te ozljeda prouzročena naglim promjenama položaja tijela, iznenadnim opterećenjem tijela ili drugim promjenama fiziološkog stanja organizma, ako je uzročno vezana uz obavljanje poslova, odnosno djelatnosti na osnovi koje ozlijeđena osoba ima status osigurane osobe Zavoda;

2. bolest osobe koja je nastala izravno i isključivo kao posljedica nekog nesretnog slučaja ili više sile za vrijeme rada, odnosno obavljanja djelatnosti ili u svezi s obavljanjem te djelatnosti na osnovi koje oboljela osoba ima status osigurane osobe Zavoda.


3. ozljeda nastala na način predviđen u točki 1. ovoga članka koju osoba pretrpi na redovitom putu od stana do mjesta rada i obratno, te na putu poduzetom radi stupanja na posao koji joj je osiguran, odnosno na posao na osnovi kojeg je osigurana.

S obzirom na sve navedeno, pogotovo na stavak 2. koji kaže "da se ozljedom na radu smatra bolest osobe koja je nastala izravno i isključivo kao posljedica nekog nesretnog slučaja ili više sile za vrijeme rada", a ona je zadobila hematom zbog pada na poslu, pitamo se na temelju čega je HZZO odlučio da se ne radi o ozljedi na radu.

Više je nego očito da na ovakav način HZZO nastoji ostvariti uštede na uštrb izravne štete svojih korisnika kojima se od plaće izdvaja za zdravstveno osiguranje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.