Evo zašto su Slovenci jedva dočekali Todorića: "Treba nam Agrokorov svježi novac za rast gospodarstva!"

Screnshot: HTV

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor gostujući u Dnevniku plus HTV-a kazao je kako će uvođenjem eura sve poskupjeti te da se to nikako ne može izbjeći.

"Naravno ne smijete misliti da neće biti problema. Ulazak u eurozonu privremeno će zadati udarac standardu građana", kaže Pahor.

Dodaje i kako velika većina njegovih kolega nije vjerovala da će Hrvatska zaista 2013. ući u EU, svi su mislili kako će tek 2015. Hrvatska ispuniti sve uvjete.

"No, zbog velike upornosti hrvatske vlade i politike te zbog savezništva Slovenije dogodilo se nemoguće", kaže Pahor.

"Prelaziš granicu koja je desetljećima bila mjesto na kojem se trebalo zaustaviti. A sada je prolaz slobodan. To daje osjećaj širine.", poručuje slovenski predsjednik.

"Ne komentiram, ali to je dobro jer nam treba novac"

Pahor je komentirao i kupovinu Mercatora od strane Agrokora:

"Prvo, to je stvar vlasnika. Kao predsjednik Republike ne komentiram takve poslove. Nije nikakva novost, ponovit ću svoje mišljenje, naklonjen sam privatizaciji naših poduzeća koji su u državnom vlasništvu i onih u kojima država ima udio. Ima više razloga. Prvi, radi konsolidacije poduzeća, drugo zbog potrebe za svježim novcem, s kojim, zatim država potiče rast gospodarstva, treće moramo vratiti povjerenje na međunarodnim tržištima da je Slovenija otvorena država za strane investicije. Naglasio bih da je od iznimne važnosti dolazak stranih ulagača koji ovdje vide svoj strateški interes, a ne samo prečac za špekulativne operacije u budućnosti."

Tajkuni su uništili Sloveniju

"Tajkuni su opustošili Sloveniju, ne samo financijske resurse, uništili su i nadu i povjerenje. Proces privatizacije omogućio je onima koji su vodili pouzeća da razmišljaju o tome kako da postanu njihovi vlasnici umjesto da brinu o radnicima. Trebalo je doći do te krize kako bismo sve razotkrili i tajkune procesuirali. Slovenija je danas na putu izlaska iz krize, procjenjujemo da je Slovenija dotaknula dno druge recesije u koju je zapala i da će kroz godinu dvije krenuti vrlo brz oporavak našeg gospodarstva", kazao je Pahor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.