Fašizmom protiv diktature: Gingrich i Romney zagovaraju agresivnu politiku prema Iranu i Kubi

IAKO kao ljuti suparnici ne biraju sredstva u napadima jedan na drugog, kandidati za republikansku predsjedničku nominaciju Newt Gingrich i Mitt Romney ipak imaju nešto zajedničko - ne podnose Obaminu "meku" politiku prema Iranu i ostalim režimima koje SAD nominalno smatra neprijateljskima.

To se dobro moglo vidjeti i na jučerašnjoj debati na Floridi. Gingrich je Obamu optužio za pretjeranu popustljivost, ocijenivši kako "diktatorske zemlje razumiju samo jezik sile".

"Obama je otkazao zajedničke vojne vježbe s Izraelom da ne bi provocirao Iran, a zna se da diktature shvaćaju samo jezik sile i da se ne plaše slabih. Nama prijeti velika opasnost od Irana, a oni Obamu vide kao slabog predsjednika. Iranci zato misle da mogu zatvoriti Hormuški tjesnac bez ikakvih posljedica", kazao je Gingrich.

Na istom tragu bio je i Romney, koji je uz kritike Obame zatražio i da još jedan američki nosač aviona uplovi u Perzijski zaljev kako bi se "pokazala snaga Iranu."

Nije Iran bila jedina zemlja na kojoj su se Gingrich i Romney zaustavili sa svojim fašističkim stavovima. Tako je Gingrich poručio da bi kao predsjednik vodio vrlo agresivnu politiku prema Kubi, a nije skrivao ni ambiciju da koristi tajne operacije s ciljem rušenja Castrovog režima. Romney je kazao kako bi nakon Castrove smrti napravio pritisak na novi režim da otvori zemlju.

potpuno drugačije shvaćanje situacije pokazao je Ron Paul, koji je kazao kako "je prošlo vrijeme Hladnog rata" i da je vrijeme za prestanak izolacije Kube. "Živimo u mračnom periodu kada nam nije dozvoljeno niti da komuniciramo s kubanskim narodom", zaključio je Paul.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.