Fijasko građanskog odgoja: Sustav stvara poslušnike, hrvatska djeca zadojena su nacionalizmom

Foto: FAH (Ilustracija)

ISTRAŽIVANJA mladih u Hrvatskoj tijekom posljednjih petnaest godina pokazuju da oni sve manje prihvaćaju liberalno-demokratske vrijednosti i imaju sve niže povjerenja u društvene institucije, navela je sociologinja Vlasta Ilišin, zaključujući da je to pokazatelj "neadekvatne političke socijalizacije" mladih.

Te tvrdnje sociologinja Ilišin s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu svojevrsni su moto znanstvenog skupa "Demokratski potencijali mladih u Hrvatskoj", koji je u organizaciji njezina instituta i Centra za demokraciju i pravo "Miko Tripalo" održan danas u Zagrebu.

Fijasko građanskog odgoja

Vedrana Spajić Vrkaš sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta istaknula je da je građanski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj doživio potpuni fijasko i da mu i dalje jedinu podršku daje civilno društvo, zaključivši da sustav i dalje umjesto neovisnih građana „stvara” poslušnike.

Iako vlast deklarativno podupire građanski odgoj, odgojno-obrazovni sustav i dalje počiva na autoritarnom modelu odgoja, u kome se, kaže Spajiš Vrkaš, ljubav prema domovini shvaća kao državotvorno domoljublje, i u kome je, primjerice, kritičnost jedna od naslabije plasiranih karakteristika odgoja.

Nastavni program koji je predviđao uvođenje građanskog odgoja nije imao pravne ni institucionalne pretpostavke, a promjenom ministra on je sve dalje jer ga je ministar Vedran Mornar prebacio na Aganciju za odgoj i obrazovanje bez znanja članova povjerenstva, kazala je.

Besmisleno i nefunkcionalno

Berto Šalaj sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti kazao je da je Hrvatska na začelju Europe po građanskom odgoju, ustvrdivši da je novi kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja koji se priprema po nalogu ministra Mornara - "besmislen i nefunkcionalan".

Veliki problem je što vlada nepovjerenje u demokraciju kao načelo, pri čemu su naglašene podaničke komponente i niska sklonost sudjelovanja u javnim poslovima, kazao je Šalaj.

U školama raširen nacionalizam

Dražen Lalić sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti rekao je da ekstremne izjave i nasilje na nogometnim tribinama nije toliko političko pitanje i izraz ekstremnog desničarenja, nego više simboličan izraz subkulture i moralna poruka nepovjerenja u institucije sustava.

Benjamin Perasović s Instituta Ivo Pilar smatra da su zbivanja na stadionima stvar subkulture, čiji se pripadnici protive modernom nogometu u koji je snažno uključen biznis, i pokušavaju osnovati klubove koji nisu obilježeni biznisom.

Branislava Baranović s Institut za društvena istraživanja ustvrdila je da vlada deficit političke kulture u odgoju i obrazovanju te kako su škole ideologizirane, prije marksizmom a sada nacionalizmom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.