Grbić za Index: Nisam naredio ni fizičko praćenje ni prisluškivanje novinara i glavnog državnog odvjetnika!

Foto: Wikipedia

"NISAM naredio ni fizičko praćenje ni prisluškivanje novinara i glavnog državnog odvjetnika. Policija je u konkretnom slučaju postupala po zahtjevu nadležnog državnog odvjetništva i poduzela sve mjere i radnje sukladno zakonu o policijskim poslovima. Kategorički odbacujem bilo kakvu mogućnost uništavanja dokumentacije, a ako dio dokumentacije nedostaje onda se javnost treba pitati u čijem je interesu da nestanu podaci iz istrage o curenju podataka?", tvrdi za Index Oliver Grbić, bivši ravnatelj policije.

Grbića je na današnjoj tiskovnoj konferenciji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić osumnjičio za zlouporabu ovlasti u istrazi o curenju podataka u medije.

"Iako su USKOK i DORH izdali naloge da policija utvrdi gdje curi od onih kojima su dokumenti dostupni, tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić stvar je okrenuo u suprotnom smjeru i naložio da se "pročešljaju" novinari, a onaj koji ih je sprovodio po njegovu naređenju bio je Milijan Brkić, tadašnji zamjenik ravnatelja policije", izjavio je Ostojić. Grbić napominje kako je začuđen činjenicom da je Unutarnja kontrola završila istragu, a da nije obavila razgovore sa svim akterima.

"Ostojić bi se trebao suzdržati u svojim izjavama"

"Neugodno sam iznenađen kvalifikacijama koje sam danas čuo, a još više time da me do danas nitko nije kontaktirao vezano uz ovaj slučaj. Unutarnja kontrola trebala je izvršiti potpuni uvid u problematiku, razgovarati sa svim akterima, te izvijestiti nadležno državno odvjetništvo koje treba izvršiti analizu dokumentacije i odlučiti o eventualnim nepravilnostima i mogućim zloporabama bivšeg ravnateljstva policije. Do tada bi se svi trebali suzdržati od zaključaka", napominje bivši

ravnatelj policije.

Na upit hoće li državno odvjetništvo biti objektivno u analizi ovog slučaja budući da se u kontaktima s novinarima nalazio sam glavni državni odvjetnik, Grbić kaže da nema komentara. Odbio je odgovoriti i na pitanje povodom čega je glavni državni odvjetnik kontaktirao sa spomenutim novinarima.

"Ne mogu komentirati policijsko postupanje, ali mogu reći da niti jednom od novinara koji su bili obuhvaćeni mjerama policija nije ometala rad, niti je dovodila u pitanje njihovo pravo na slobodno izražavanje. Naš je problem bio kontinuirano curenje podataka iz tajnih istraga, i mi smo išli tim tragom sa ciljem kako bi se utvrdila osoba ili osobe koje su odavale službene tajne", tvrdi Grbić.

Napominje da bi bilo neophodno da se ovim slučajem, kao i problematikom curenja tajnih podataka, pozabavi i Saborski odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost. Na Indexovo pitanje jesu li protiv njega u policiji pokrenute stegovne ili neke mjere zbog navodnog pisanja lažnih prijava protiv članova SDP-a, Grbić odgovara da protiv njega nije pokrenuta nikakva mjera, jer su te optužbe smiješne.

"I sami znate da je postojala samo jedna takva prijava, a i bilo bi tragično da se ravnatelj policije bavi takvim stvarima. Žalosno je ako javnost ili dio politike vjeruju osobama koje su pravomoćno osuđene", zaključuje Grbić aludirajući na optužbe bivšeg ministra gospodarstva Damira Polančeca.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.