Greenpeace: Kancerogene tvari u odjeći Zare, Calvina Kleina i Levi´sa, natjerajte ih da promjene proizvodnju!

EKOLOŠKA organizacija Greenpeace objavila je da se tijekom proizvodnje odjeće velikih modnih kuća kao što su Zara, Calvin Klein i Levi's oslobađaju kemijske tvari koje mogu izazvati rak i hormonalne poremećaje.

Aktivisti Greenpeacea su tijekom ove godine kupili uzorke odjeće dvadeset proizvođača u 29 zemalja i regija u svijetu, od hlača, majica, rublja i haljina proizvedenih uglavnom u Kini i drugim zemljama u razvoju.

Rezultati ispitivanja su bili porazni. U dvije trećine od 141 uzorka otkrivena je prisutnost nonilfenol etoksilata (NPE), dok neka odjeća sadrži ftalate ili boje koje sadržavaju kancerogene amine.

NPE se često koristi u tekstilnoj industriji u deterdžentima u brojnim industrijskim procesima i proizvodnji prirodnog i sintetičkog tekstila. Izlijeva se u kanalizaciju i razlaže u vrlo toksičan nonilfenol koji remeti rad hormona.

Greenpeace posebno uzeo na pik Zaru jer uopće ne odgovara na optužbe

Modne marke koje je Greenpeace imenovao su veliki proizvođači. Zara godišnje proizvede oko 850 milijuna komada odjeće pa je lako zamisliti količine otrova za koju je odgovorna tekstilna industrija u zemljama u razvoju, prije svega u Kini.

Organizacija i na svojoj mrežnoj stranici upozorava na izvješće, ali i na snagu pojedinca u borbi za očuvanje Zemlje. Modne marke su pozvale da opasne kemikalije zamijene sigurnijim alternativama, ali podsjećaju na dosadašnje uspjehe s nekim drugim modnim brendovima, kao što su Puma, Nike, Adidas, H&M, M&S i C&A koji su odlučili izmijeniti proizvodnju nakon pritiska kupaca.

Kako ističu iz Greenpeacea, Zara zasad uopće nije reagirala na izvješće pa pozivaju sve građane da tome brendu uputi zahtjev za "detoksikaciju". Zahtjev možete podnijeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.