Grgić: Nije mi jasno zašto je Mišević smijenjen, u Vladinom interesu je da osnuje deset istražnih povjerenstava

SMJENU ravnatelja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića danas je komentirao Zoran Grgić, član saborskog Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, koji poručuje da mu nije baš jasno zbog čega je ravnatelj smijenjen.

"U biti ne. Iz onog što je javnost jučer mogla saznati nakon konferencije za novinare proizlazi da je njegovo izvješće bilo bitno različito od prethodnih izvješća, iz čega zaključujem da je gospodin Mišević pronašao nezakonitost i o tome izvijestio. Bitna nezakonitost do tada nije bila nađena tako sam si ja preveo riječi predsjednika i premijera, što po meni nije nikakva osnova za smjenu, upravo suprotno, ali vjerujem da će neovisno povjerenstvo po tom pitanju ući u detalje", istaknuo je Grgić.

A što kaže Grgić, treba li oformiti posebno saborsko istražno povjerenstvo?

"Mislim da bi zbog mira u hrvatskoj javnosti bilo bolje da to obavi mješovito istražno povjerenstvo, ali nije isključeno da to obave i druga tijela. Moj osobni stav, a vjerujem i drugih kolega koji poznaju struku, su nejasnoće i oko prozivke donedavnog ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije, naime, abeceda obavještajnog i kontraobavještajnog rada je ne prekidati kompromitirane veze. Dakle, ako je bilo tko, na bilo koji način uspio kontaktirati i obrađivati bilo koga iz krim miljea, takva se konekcija nikada ne prekida. Jer onda ona druga strana zna da je provaljena. Tako da sam ja zbunjen i drugo što me nemalo iznenađuje da nitko od eksperata iz tog područja nije reagirao", kaže Grgić.

Odbacuje političko uplitanje našeg obavještajno-sigurnosnog sustava i utjecaj HDZ-a. "Ne bih uopće želio ulaziti u političke ocjene. U ovih deset godina i tri mandata koliko radimo, svaki put kada smo našli bilo koju nezakonitost, tipa političko djelo, čak i same sumnje da je došlo do političkog djelovanja, mi smo takvu sumnju prijavili saborskom Odboru. Ona je ušla i u naše završno izvješće i bila je dostupna na internetskim stranicama. Tako da, da je Vijeće pronašlo nešto na tu temu ili bilo koje drugo tijelo, vjerujem da bi o tome bili obaviješteni", istaknuo je Grgić te dodao:

"Mene zbunjuje jedan drugi moment. Naime, gospodin Ostojić je već bio prozivan zbog paraobavještajnog sustava, a imali smo i aferu s nadopisivanjem brojeva radi prisluškivanja. Dakle, u interesu gospodina Ostojića i Vlade je ne da bude jedno, nego deset istražnih povjerenstava i da se ta stvar istraži i očisti do kraja. Tako da, ovdje, na određeni način, sa stanovišta struke i gledano iz uzusa nacionalne sigurnosti, imamo jedan teatar apsurda, vladajući bi na sve načine trebali tražiti istražna povjerenstva, a ne raspravljati koja i kakva će biti", napominje Grgić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.