Groznica Zapadnog Nila opet hara Srbijom: Četiri osobe preminule, broj zaraženih porastao na 65

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

VIRUS Zapadnog Nila širi se Srbijom. Do sad su četiri osobe preminule, a zaraza je utvrđena kod 65 osoba koje su hospitalizirane.

Broj pacijenata u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra u Beogradu, kod kojih je dokazano da su zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila, povećao se na 65, prenose srpski mediji. Direktor te klinike, prof. dr Dragan Delić, izjavio je za Tanjug da su među oboljelima na bolničkom liječenju najbrojniji pacijenti sa simptomima encefalitisa (upale mozga) i meningitisa (upale moždane ovojnice), ali da ima i pacijenata, uglavnom starijih od 60 godina, koji se nalaze na respiratoru i koji su životno ugroženi.

"Protiv virusa Zapadnog Nila nema specifične terapije, a bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko tjedana i mjeseci", rekla je nedavno Tanjugu šefica Odjela za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović - Batut", dr. Bojana Grgić, navodeći kako je sprječavanje uboda komarca najlakši i najefikasniji način da se spriječi zaraza tim virusom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.