Guardian o TTIP-u: Europska komisija odobrila pesticide s kemikalijama koje utječu na endokrini sustav

Screenshot: DNews/YouTube

EUROPSKA unija je odustala od regulacije kemikalija koje poremećuju endokrini sustav (EDC) kako bi udovoljila američkim zahtjevima u pregovorima oko Transatlantskog partnerstva o trgovini i investicijama, doznaje Guardian. 

Unija je u pregovore ušla s listom 31 pesticida koji sadrže EDC i s namjerom da zabrani njihov uvoz zbog povezanosti s rakom testisa i muškom neplodnošću. Od mjera se odustalo nakon što su Amerikanci 13. srpnja 2013. godine zatražili da se zabrana zamjeni stavkom o potrebi za "dodatnim istraživanjima".  

Bilješke sa sastanka održanog 26. srpnja iste godine otkrivaju da Komisija "želi uspješne pregovore oko TTIP-a, ali ne želi vidjeti spuštanje europskih standarda." Usprkos deklariranim željama, Komisija je nekoliko dana kasnije odustala od regulacije pesticida koji sadrže EDC i odgovorila na zahtjev Amerikanaca.

Guardian u izvješću ističe da je Komisija u veljači ove godine u propagandnim materijalima ponovila da "TTIP neće umanjiti standarde za pesticide koji utječu na sigurnost hrane," iako je po tom pitanju "kapitulirala" prije dvije godine. Ars Technica dodaje da je Komisija uhvaćena u laži.

EK je spremnost na žrtvovanje sigurnosnih standarda i razvodnjavanje regulacija pokazala i u pregovorima o trgovini s Kanadom (CETA). Europska direktiva o kvaliteti goriva (FQD) iz 2012. godine zahtijevala je da se nafta dobivena iz uljnog pijeska (pješčani katran) označi kao veći onečišćivač od konvencionalne što bi povećalo cijenu za izvoznike iz Kanade. U direktivi je navedeno da nafta iz pijeska ima 20 posto veću količinu ugljika i stoga zaslužuje dodatno oporezivanje i reguliranje.

Usprkos obećanju o zadržavanju europskih standarda, FQD je izmijenjen u konačnom sporazumu, EK je prihvatila zahtjeve Kanađana i naftu dobivenu iz pijeska poistovjetila s konvencionalnom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.