HDZ-ov načelnik o Ulici 10. travnja: Zašto bi to asociralo na NDH? Pa Vesna Parun rođena je tada!

Foto: Google Street View

NAKON punih 16 godina ukinuta je Odluka općine Čačinci o tome da u naselju Slatinski Drenovci jedna ulica nosi naziv "10. travnja". Vlada je prihvatila stav Ministarstva uprave o ukidanju tog naziva, kojeg se povezuje s danom osnutka NDH 1941. godine. Ulica je sad bezimena, jer lokalna samouprava ne zna trebaju li ulici vratiti prvobitni naziv ili joj dati neko posve novo ime.

"Naziv `10. travnja` asocira na datum osnivanja NDH 1941., osnovanog na postavkama fašizma i čije je veličanje u suprotnosti s vrijednostima i načelima uređenim izvorišnim osnovama Ustava RH, kao i ustavnim i pravnim poretkom", navodi se u odluci Ministarstva uprave. "Davanjem značenja spornom datumu poništavaju se nastojanja za afirmaciju temeljnih vrijednosti antifašizma ugrađenih i u Ustavu", obrazloženo je u odluci koju je potpisao ministar Arsen Bauk.

"Odluka o preimenovanju ulice iz 21. novembra u 10. travnja donesena je 11. travnja 1997., a ja sam načelnik od 2005., dakle naslijeđe je to iz bivših mandata. U obrazloženju ministra Arsena Bauka ne stoji kako se ona sada zove, da li ponovno po starom datumu, ima li novo ime, je li bezimena i do kada. Vrati li se ulici stari naziv, 21. novembra, trebat ćemo službenog prevoditelja jer službeni hrvatski ne poznaje taj termin. Što uopće znači datum 10. travnja? Zašto bi on asocirao na datum osnutka NDH? Pa gradonačelnik Orahovice rođen je tada, Vesna Parun rođena je tada, a neki kažu i Milan Đukić", kazao je HDZ-ov načelnik Mirko Mališ za Glas Slavonije.

I "21. novembra" datum je iz 1941. - dan je to ustanka u ratom uništenom selu čije stanovnike danas puno više brine teška svakodnevica od naziva ulica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.