HDZ-ovi umirovljenici BUZ: Što ako bude jedan umirovljenik na jednog osiguranika?

Foto: Jure Mišković (Cropix)
 
BLOK umirovljenici zajedno, koji su potpisali s HDZ-om koalicijski sporazum,  zabrinut je stanjem Mirovinskog sustava. Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti. 
 
"Slušajući što u posljednje vrijeme govore Kukurikavci, posebno Milanović, Linić, a onda i ministar Rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, u ovom trenutku možda nije moguće precizno kazati koliko se još dugo Mirovinski sustav može u ovakvim uvjetima održati „na životu“, no i više je nego jasno da u postojećem gospodarskom okružju i vladinoj potpuno nesuvisloj politici to svakako nije na neki duži period.
 
Da oko umirovljenika paradoks bude još veći pobrinuli su se i sami ministri, sa jedne stane Slavko Linić koji kaže da se zakonom treba zabraniti umirovljenje prije navršene 65. godine starosti radi doprinosa stabilnosti mirovinskog sustava, a sa druge strane imamo ministar Rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića koji kaže da ovakav mirovinski sustav nije dugoročno održiv.  Koliko god izrečeno od ovog dvojca bilo protivno logici, moglo bi na kraju ispasti da su obojica u pravu. Slavko Linić je u pravu kada kaže da prijevremeno umirovljenje treba maksimalno smanjiti jer se takvim umirovljenjem radi dvostruka šteta. Zaposlenik naime uplaćuje u Mirovinski fond, dočim mu je prijevremenim umirovljenjem samo na „teret“.  Sa druge pak strane Mirando Mrsić je svjestan da se konstantnim zaduživanjem države radi praćenja isplata mirovina naprosto ne može ići u nedogled. Logičan zaključak je kako ova igra kupovanja socijalnog mira polako dolazi svom kraju. Potvrda navedenom je dijelom i u onom konstantnom traženju da se u javnom sektoru smanje plaće, ne radi toga jer su one prevelike kako to predlagači nemušto objašnjavaju već naprosto zato jer u šupljem proračunu RH svakim danom nedostaje sve više novca, čak i usprkos činjenici da se država praktično svakodnevno zadužuje. 
 
I sada kada u ovaj mali mozaik dodamo još i činjenicu da imamo gotovo 400 tisuća nezaposlenih, svakodnevno gašenje proizvodnih pogodna, prijevremena umirovljenja kao jedina rješenja za racionalizaciju poslovanja (čitaj viška zaposlenika), stranih investitora ni na obzorju, totalni kaos u prostoru, potpuno nesposobnu Vladu da išta riješi, onda je sa političkog i socijalnog aspekta očekivati „veliki prasak“ u Hrvatskoj upravo ono što se u ovom trenutku doima kao nešto sasvim logično.
 
Približavajući se omjeru 1:1 između umirovljenika i osiguranika, a istovremeno pričati o bilo kakvoj održivosti mirovinskog sustava mogu pričati samo oni kojima već odavno većina sinapsi nije u funkciji, oni isti koji misle da se prijevremenim umirovljenjem može riješiti problem otvaranja novih radnih mjesta, oni isti koji misle da se smanjenjem plaća odnosno smanjenjem kupovne moći (osobne potrošnje) ne ruši proizvodnja, oni isti koji u još malo pa dvije godine vladavine nisu uspjeli napraviti doslovno ništa osim dovesti cijelu državu do ruba ponora.  
 
Nekako se svakim danom sve teže oteti dojmu kako se od svega navedenog ipak ništa slučajno ne događa!?"
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.