HDZ protiv jedinstvenog tijela vještačenja: "Izjednačit će se civilni i ratni invalidi"

Ilustracija: Arhiva

HDZ-OVI zastupnici usprotivili su se večeras prijedlogu zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja, tvrdeći da mu je cilj izjednačavanje civilnih i ratnih vojnih invalida i "razvlaštenje" Ministarstva branitelja.

"Brine me razvlaštenje Ministarstva branitelja, koje je počelo prije nekoliko mjeseci, prebacivanjem opskrbnina za branitelje u Ministarstvo socijalne skrbi", rekao je Tomislav Ivić (HDZ), upozoravajući da je naknada u tom ministarstvu izjednačena za ratne vojne i civilne invalide.

Odbio je argument o manjim troškovima, ističući da Ministarstvo branitelja godišnje na vještačenje troši svega tri milijuna kuna.

Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš navela je da Hrvatska godišnje potroši oko 43 milijuna kuna za ukupno oko 140.000 vještačenja.

"Procjena je da će se nakon osnivanja jedinstvenog tijela vještačenja za te poslove izdvajati oko 38 milijuna kuna, pet milijuna kuna manje", rekla je Sporiš te dodala da je "u današnje vrijeme svaka lipa bitna".

Naglasila je, međutim, da osnovni cilj predloženog zakona nije ušteda, nego veća dostupnost vještačenja i sprječavanje eventualnih zlouporaba.

"Događalo se da su u jednom gradu odjednom svi trebali oftalmologa, iako su imali problem s, recimo, stopalima", navela je Sporiš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.