HDZ se u Sisku reklamira rasističkim plakatom! Zelena lista odmah istupila iz koalicije

Foto: Građanska akcija / Facebook

KOALICIJA desnih stranaka okupljena oko HDZ-a u Sisku se reklamira plakatom koji se u najboljem slučaju može okarakterizirati kao - rasistički.

Na plakatu, kojeg su snimili aktivisti Građanske akcije, prikazane su dvije ruke. Desna ruka je bijela i na dlanu drži križ, dok lijeva, tamnoputa ruka na dlanu nudi crvenu zvijezdu sa srpom i čekićem.

I sve to pod parolom: "Jednostavan izbor! Za sigurno sutra!".

Osim ovog skandaloznog plakata, HDZ-ova koalicija u Sisku je u opticaj pustila i crvene letke na kojima se također nalazi crvena zvijezda. Unutar zvijezde je fotografija dvoje darkera koji poziraju s ispruženim kažiprstom i malim prstom, univerzalno prepoznatim simbolima rock'n'roll i metal zajednice. Na letku je ispisana poruka "Sisak ne želi u ovom smjeru!".



"Ovako se u Sisku reklamiraju takozvani domoljubi. Plaše ne znam koga zapravo babarogom nekakvog misterioznog neprijatelja u obliku crvene zvijezde, a oni, mučenici, nude spas od stoljetnog jarma. Kakvom udbaškom retorikom se bave, istom onom retorikom kojom su se prije 1990. bavili oni koji su i osnovali stranke koje možemo vidjeti na plakatu. Prozirno i malograđanski", poručila je na Facebooku Građanska akcija.

U HDZ-ovoj koaliciji u Sisku su HSP dr. Ante Starčević, HSS, HSLS, Zelena lista, Stranka penzionera, Blok umirovljenici zajedno, te nezavisne liste Vere Zaloker, Branka Tompića i Željka Vrbanusa.

Zelena lista zbog plakata istupila iz koalicije: Ne slažemo se i ne želimo imati ništa s ideologijom i politikom mržnje prema drugima i različitima, a pogotovo onima druge boje kože ili vjere

Povodom pojave kontroverznih plakata desne koalicije u Sisku Zelena lista najavila je da izlazi iz te koalicije, javlja lokalni portal Sisak.info.

"Zelena lista se ograđuje i osuđuje predizborne plakate i letke koje po Sisku raspačavaju dvije stranke iz koalicije za Grad Sisak, a koje smo nažalost i mi članovi. Želimo obavijestiti javnost da Zelena lista nije sudjelovala u kreaciji navedenih plakata i letaka te da su ih lokalni aktivisti HDZ–a i HSP–a AS počeli raspačavati po Sisku na svoju ruku. ne pitajući za suglasnost svoje koalicijske partnere.

S ideologijom i politikom mržnje prema drugima i različitima, a pogotovo onima druge boje kože ili vjere, Zelena lista se ne slaže i ne želi imati ništa. U skladu s ovom izjavom s današnjim danom istupamo iz koalicije za Grad Sisak i tražimo od HDZ–a i HSP–a AS da povuku plakate s crnom i bijelom rukom kao i crvene letke koji prikazuju rokere kao izaslanike Sotone. To je neprimjerena politizacija lokalne izborne kampanje u kojoj mi kao stranka zelene političke orijentacije i svjetonazora ne možemo i ne želimo sudjelovati", piše u priopćenju koje su potisali Vlasta Toth i Milan Lončar, supredsjednici stranke.

Nejasno je što će biti s kandidatima Zelene liste koji su već dogovoreni za koalicijsku listu u Sisku, no tajnik stranke rekao je decidirano da ZL neće imati svojih članova na listi, što znači da će oni koji na svoju ruku ostanu na listi biti izbačeni iz stranke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.