HDZ udario na SDP zbog srušenih lista: Baldasarovo izborno povjerenstvo krivotvorilo dokument?!

Screenshot: TV Jadran

PETAR ŠKORIĆ, predsjednik splitskog HDZ-a i Tomislav Gojo, gradski vijećnik, član Izbornog povjerenstva za kotarske izbore, osvrnuli su se danas na pet lista koje im je srušilo u prvom stupnju Povjerenstvo, a u drugom Ured državne uprave na čelu sa SDP-ovim veteranom Veljanom Radojkovićem.

Škorić: Izborno povjerenstvo nije uočilo balvane u svom dvorištu, a nama su tražili dlaku u jajetu

"Tehnički propusti se događaju, ali HDZ-u se traži dlaka u jajetu. A oni koji su zaduženi za provođenje zakonitosti, nisu uočili balvane u vlastitom dvorištu. Krivotvorenje dokumenata, zaobilaženje zakona, svašta se tu dogodilo. Smatramo da je takvo djelovanje u demokratskom društvu nedopustivo i da se samovolja ne može provoditi. Naša uloga je da potaknemo što veću izlaznost na izborima i da ne ubijamo volju i entuzijazam ljudi koji se u kotarevima i odborima bez ikakve naknade angažiraju za dobrobit svog mjesta", kazao je Škorić.

Dvostruka mjerila

Gojo se osvrnuo na način na koji je formirano Izborno povjerenstvo.

"Povjerenstvo je sastavio gradonačelnik Ivo Baldasar. Dva člana iz redova osoba koje nisu članovi stranaka, dva iz vlasti, dva iz oporbe. Sastavljeno je na način da gradonačelnik ima četiri člana, a oporba dva. To utječe na donošenje odluka. Najsporniji je način rada, odnosno, dvostruka mjerila, jedan za HDZ, drugi za SDP. Takav je kriterij bio i prema greškama koje je napravilo Izborno povjerenstvo. Preko njih se lako prelazilo, dok su se naše liste rušile za najsitniju tehničku pogrešku", požalio se Gojo. 

Gojo: Čitav je niz propusta

Evo što je on uočio.

"Čitav je niz propusta. Tiskali su obrasce bez rubrike za potpis, a kada je već počeo teći rok za kandidaturu, obrazac je promijenjen, ubačena je rubrika za potpis. Za kandidaturu su istovremeno važila dva obrasca, s tim da je drugi obrazac pušten bez znanja članova Povjerenstva. Kod odlučivanja o prigovorima, Povjerenstvo je pokazalo da je riječ o političkom tijelu, a ne stručnom. Za iste pogreške, HDZ-ove liste su se rušile, a SDP-ove su bile valjane, i to u omjeru glasova četiri prema dva. Apsurdno je da gradonačelnik imenuje članove Povjerenstva, a on je ujedno i potpisnik prigovora od strane SDP-a. O njegovim prigovorima, odlučuje njegovo Povjerenstvo?! Nije poštivan ni raniji dogovor da su nevažeće liste samo one na kojima su kandidati koji ne žive u tom kotaru. Takav je kriterij bio prije četiri godine i sada je trebalo biti tako", kaže Gojo. 

Nema rješenja, nema ni žalbe

Nije mu jasno ni zašto se rješenje o odlukama o prigovorima dostavljalo samo onome koji je uložio žalbu.

"Zašto nije dostavljeno i onome kojem je lista srušena da uloži žalbu? Morali smo telefonski zvati da nam se dostavi. Poslije bi izdali isto rješenje u kojem bi ubacili da se dostavi i toj strani. Rješenja su se dostavljala samo stranci koja je prva u koaliciji, a ne i ostalima. Zašto? Sve stranke se imaju pravo žaliti", smatra Gojo. 

Popis lista za Mertojak krivotvoren?

Zanimljivo je što se događalo s listom na Mertojaku. 

"Tamo je izostavljena lista HDZ-a, na što smo se žalili. Naknadno je ubačena, ali sa originalnim datumom i brojem. Moralo se staviti novo rješenje s novim datumom", upozorio je Gojo. Oko ovoga smo zatražili i očitovanje Grada Splita u kojem je zaposlena predsjednica Povjerenstva budući da HDZ-ovci smatraju da bi se ovdje radilo o krivotvorenju isprave. Htjeli smo odgovor potražiti i u DORH-u, no njima je danas server pao pa ne primaju upite.

Baldasar Kerumov HGS uvrstio u oporbu?!

Još jednu zanimljivost otkrio je Gojo. Radi se o načinu na koji je Baldasar htio osigurati potpuniju kontrolu na izborima.

"U biračkim odborima Izborno povjerenstvo je inzistiralo da je HGS oporbena stranka, a što svi znamo da nije. HGS je na razini Grada Splita dio vlasti. Pokušali su tako umanjiti broj članova iz redova oporbe u biračkim odborima. Predsjednica Povjerenstva i zamjenica same su skrojile biračke odbore. Očito je da je Izborno povjerenstvo bilo više političko, nego stručno tijelo i da je utjecaj SDP-a bio presudan te da je odlučujuće utjecao na donošenje odluka. Umjesto da potičemo da se svi kandidiraju i da se da rok za ispravak grešaka, onemogućili smo im izlazak, a govorimo da je izlaznost svega 10 posto", kaže Gojo. 

"Ne znaju riješiti iti jedan problem, ali su za izbore pokazali svoje pravo totalitarno lice"

Slično govori i Škorić.

"Splitski SDP višestruko je potvrdio nesposobnost za rješavanje iti jednog problema u Splitu, ali je na pripremi ovih izbora pokazao svoje pravo totalitarno lice i veliku umješnost u rušenju lista glavne suparničke stranke na najbanalnijim propustima, čime se onemogućuje građanima da se angažiraju na najnižoj komunalnoj razini, što nije zapamćeno od uspostave višestranačja u Hrvatskoj", smatra šef HDZ-a Split. 

Osvrnuo se i na rad predstojnika Ureda Državne uprave Veljana Radojkovića.  

"Rješenje Državne uprave također je donijeto nezakonito jer nam se onemogućila pouka o pravnom lijeku. Rješenje svoju pravomoćnost temelji na odluci Gradskog vijeća o provođenju izbora, a ne na zakonu. Naše su liste udovoljavale svim propisanim elementima, a rušile su se na stvarima koje nisu propisane", zaključio je Škorić. 

S obzirom da im nije preostalo drugo, HDZ-ovci su uputili tužbu Upravnom sudu zbog srušenih lista. Nadaju se pozitivnom ishodu premda je neizvjesno hoće li sud stići odraditi svoj posao do izbora.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.