HND i Sindikat novinara: Radmane, prestani špijunirati zaposlenike HRT-a i kršiti njihova prava!

Foto: Arhiva

"MARINA PAVIČIĆ imala je pravo dati izjavu portalu Index o stanju svoje prijateljice, pokojne Snježane Abdurahmanović, povjerena joj neposredno prije počinjenja samoubojstva! Imala je pravo izreći, ako je to istina, da se i na nju vrše pritisci te da joj se prijeti", poručuju u zajedničkom priopćenju ogranci Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara na HTV-u.

U priopćenju koje potpisuju Elizabeta Gojan i  Sanja Šegedin – Miriovsky glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana podsjeća se na odredbe UN-ove Opće deklaracije o pravima čovjeka, koju je potpisala i Hrvatska. Deklaracija je to koja, između ostalog, jamči pravo na slobodu govora i izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja.

"Nikakav interni naputak, a svaki je skandalozan, jer krši prava zaposlenika HRT-a, koji ste proteklih dana donijeli i objavili ih na Intranetu, ne može biti prepreka za govor istine ugrožene djelatnice", navodi se u priopćenju.

Stop špijuniranju zaposlenika

HND i Sindikat novinara također ističu da je "zastrašujuće i skandalozno" da glavni ravnatelj čita Facebook profile HRT-ovih zaposlenika, te prijeti otkazima zbog stavova izrečenih na privatnim profilima na društvenim mrežama.

"Pozivamo vas da odmah još jednom razmotrite svoju odluku o izvanrednom otkazu Marini Pavičić jer time nastavljate štetiti HRT-u", poručuju Gojan i Šegedin – Miriovsky.

"Također vas pozivamo da odmah povučete svoje odluke o, budimo iskreni i otvoreni, zapravo prisluškivanju razgovora te špijuniranju SMS poruka na službenim mobitelima te e-mail prepisci zaposlenika, kao i onu o ukidanju zastarijevanja opomena pred otkaz nakon 6 mjeseci novog nekršenja Statuta HRT-a. I ubojica je, nakon odslužene zatvorske kazne za zločin - slobodan!", zaključuje se u priopćenju.

S HRT-a ni riječi o prijetnjama Marini Pavičić

Očitovanje o najnovijim skandalima na Prisavlju stiglo je i iz HRT-ove službe za odnose s javnošću. Na Radmanovu prijetnju da će Marini Pavičić uručiti izvanredni otkaz nisu se ni osvrnuli. Napomenuli su tek da su javnim istupni zaposlenika HRT-a, u medijima i na društvenim mrežama, jasno definirani Etičkim kodeksom i Općim pravilima ponašanja.

Također, okolnosti koje su dovele do samoubojstva Snježane Abdurahmanović i dalje ne žele komentirati. Tek su kratko poručili:

"U svezi s prošlotjednom tragičnom pogibijom gđe Abdurahmanović zaposlenice Adria Grupe, a budući da se taj tragičan događaj krajnje politikantski zloupotrebljava, HRT i dalje odbija sudjelovati u nagađanjima. HRT ističe kako daje potpunu i bezrezervnu podršku istražnim tijelima u provođenju istrage i utvrđivanju svih okolnosti ovog tragičnog događaja".

Ne špijuniraju zaposlenike, samo im nadziru e-mailove?!

No, opširno su zato komentirali medijske napise o pravilniku o dokumentu objavljenom na Intranetu, koji će šefovima omogućiti nadzor nad HRT-ovim zaposlenicima.

"Na internoj web stranici objavljene su smjernice pod nazivom Politike informacijske sigurnosti. Taj dokument nema izvršnu snagu, on je u ovom trenutku tek najava namjere uređenja područja informacijske sigurnosti na HRT-u. Temeljem objavljenih smjernica (Politike informacijske sigurnosti) tek će se izraditi izvršni dokument/Pravilnik", poručuju s HRT-a.

Tvrde da niti jedna odredba tog pravilnika neće biti u suprotnosti zakonima RH, niti im je namjera kršiti ili narušavati bilo čija prava neovlaštenim nadzorom i prisluškivanjem.

"Telefonski razgovori se ni u kojem slučaju neće neovlašteno prisluškivati. Ono što se zlonamjerno konstruira, u stvarnosti je standardni  ispis poziva kojeg telekom operator HRT-u i sada dostavlja za službene telefone u vlasništvu HRT-a", tvrde s HRT-a.

Međutim, e-mail korespondenciju svojih zaposlenika ipak će moći čitati: "Što se tiče mail korespondencije putem službenih mail adresa zaposlenika HRT-a smatramo kako je poslodavac, tj HRT, vlasnik komunikacije sa službenih mail adresa. Stoga smatramo kako ni tu nema govora o povredi privatnosti".

Ova mjera potrebna je, tvrde s HRT-a, zato što su "u više navrata zabilježeni slučajevi neovlaštenog distribuiranja dokumenata u fazi izrade, koji su zbog svojeg stupnja nedovršenosti stvarali pogrešnu sliku u javnosti". Distribuirali su se, kažu, i dokumenti s oznakom poslovne tajne, pa je zbog toga dužnost HRT-a da zaštiti svoje interese i uredi odnose sa zaposlenicima.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.