Hitan sastanak najbogatijih država: Pala aktivnost privatnog sektora, kriza eurozone prijeti svijetu!

MINISTRI financija zemalja G7 će danas održati telekonferenciju kako bi raspravljali o europskoj dužničkoj krizi.

Sastanak najbogatijih industrijskih zemalja svijeta dolazi u trenutku kada se sve više strahuje za stanje ekonomije u eurozoni, jer su danas objavljeni podaci o padu aktivnosti privatnog sektora u svibnju, piše BBC.

Privatni sektor manje radio čak i u Njemačkoj

Prema tim podacima privatni sektor je manje radio čak i u njemačkoj ekonomiji. Svjetski čelnici dijele zabrinutost i oko stanja u Španjolskoj, a Europa se ne može dogovoriti o izdavanju zajedničkih obveznica eurozone. Njemačka čvrsto stoji na svome stajalištu da se takve obveznice mogu izdati tek kada je ustroji snažnija fiskalna unija.

"Vlada je uvijek imala stav da nam prije razgovora o zajedničkom upravljanju dugom treba realna fiskalna unija", kazao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. Tema euroobveznica, koje bi trebale lošijim ekonomija omogućiti jeftinije posuđivanje novca za izlazak iz krize, posvađala je lidere Europske unije i na summitu prošlog mjeseca.

Treba brinuti samo za Europu

Države G7, koje nisu u eurozoni, strahuju da će pogoršavanje situacije u Europi ugroziti i oporavak svjetske ekonomije. Prije telekonferencije je kanadski ministar financija Jim Flaherty kazao da se u ovom trenutku treba brinuti jedino za Europu. Proteklih nekoliko tjedana paniku na financijskim tržištima izazvala je kriza španjolskog bankarskog sustava i mogućnost da će Grčka možda morati otići iz eurozone. Posljednjih dana su se pojavile priče i da će se možda i Cipar pridružiti Grčkoj, Irskoj i Portugalu koji su ranije morali tražiti financijsku pomoć MMF-a i EU.

Milijarder i investitor George Soros je tijekom vikenda rekao da Europa ima oko tri mjeseca za spašavanje eura te da vođe nisu razumjeli "prirodu krize". Mnogi političari i ekonomisti vjeruju da je stvaranje zajedničkih euroobveznica korak naprijed. U Francuskoj, Grčkoj i još nekim država su se pojavili glasni glasovi da treba malo zaustaviti mjere štednje koje mnogi smatraju prerigoroznima.

Njemačka proizvodnja je podbacila prvi puta u šest mjeseci, dok su se ubrzali padovi u Španjolskoj i Francuskoj. Privatni sektor eurozone je u padu četvrti mjesec zaredom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.