Hrvatska europski lider po broju transplantacija: "Dar života" na Bundeku posvećen darivateljima organa

Foto: Press fotografije

U ZAGREBAČKOM parku Bundek danas je svečano otkrivena skulptura "Dar života", posvećena svim darivateljima organa i njihovim obiteljima. Riječ je o radu akademskog kipara Dragana Kwiatkowskog, a prikazuje dvije figure koje razmjenjuju energiju i ljubav, što je ujedno najvažnija poruka i simbolika ovog događaja.


Hrvatska udruga Transplant, kao glavni nositelj i inicijator projekta, te Lidl kao partner projekta, ovom skulpturom žele zahvaliti svim onim nepoznatim i nesebičnim ljudima, koji su svojim odlukama o darivanju organa spasili živote mnogih pacijenata.

Skulptura na Bundeku jedinstvena je u ovom dijelu Europe. Riječ je o nastavku uspješne suradnje Grada Zagreba i udruge Transplant koji svake godine od 2007. sadnjom crvenog javora - "Drveta zahvalnosti", u Parku života na Bundeku označavaju Tjedan transplantiranih u Zagrebu.

Početaka se u svom obraćanju okupljenima prisjetio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je kazao: "Kad smo ovdje sadili prvo drvo, bilo nas je ovdje svega osam, a pogledajte koliko nas je danas", ponosno je konstatirao.

"Tad smo sanjali da će ovaj spomenik biti ovdje - i evo ga. Djela govore više od riječi, jer vijesti koje se objave traju samo onoliko koliko se objavljuju, jedan dan. Ova djela ovdje ostaju za vječnost. I to je najvažnije u životu. I to je meni najvažnije u životu. Za moj duhovni mir i za moju moralnu satisfakciju", dodao je Bandić.

Hrvatska europski lider po broju transplantacija


Svečanosti su prisustvovali i predstavnik Grada Zagreba i pročelnik Ureda za zdravstvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar, predsjednik povjerenstva za transplantaciju Ministarstva zdravlja i predstavnik Hrvatske u Eurotransplantu dr. med. Branislav Kocman, predstavnice Hrvatske udruge Transplant Mirela Pandžić i Tanja Watz, predstavnici Ministarstva zdravlja, primatelji organa, predstavnici obitelji darivatelja organa, zaštitno lice Lidla - poznati hrvatski pjevač Oliver Dragojević, dječji zbor Klinci s Ribnjaka, predstavnici tvrtke Lidl Hrvatska i brojni prijatelji udruge Transplant.

"Tvrtka Lidl godinama podupire rad udruge Transplant u Hrvatskoj, koja je danas europski lider kada je o broju transplantacija riječ. U samo nekoliko godina, znatno se smanjilo vrijeme čekanja na pojedini organ, pa se tako danas vrijeme čekanja broji u mjesecima umjesto u godinama, a na svemu ovome najveću zahvalu dugujemo upravo darivateljima organa, kojima danas odajemo počast", istaknula je Pandžić.

I pročelnik Specijalističkog zavoda za transplantaciju bubrega KBC Zagreb, prof. dr.sc. Josip Pasini je prilikom najavljivanja postavljanja ove skulpture skrenuo pažnju na činjenicu da je Hrvatska zajedničkim naporima medicinske struke, udruga, tvrtki partnera i medija došla na vrh europske ljestvice.

Svakog dana 12 osoba umre zbog nedostatka organa za transplantaciju


Suvremene transplantacijske metode danas daju gotovo neograničene mogućnosti. U Hrvatskoj se danas uspješno presađuju gotovo svi organi, izuzev pluća - u tom slučaju je hrvatskim pacijentima osigurano liječenje u Beču. Najčešće se transplantiraju bubrezi, gušterača, jetra, pluća, srce i tanko crijevo.

Trenutno je na listama čekanja u Europi više od 50.000 ljudi. Svakog dana 12 osoba umre zbog nedostatka organa za transplantaciju. I ti svojom odlukom o darivanju organa nekome možeš spasiti život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.