"Hrvatska je uspješna u liječenju hepatitisa": Besplatna testiranja u Zagrebu, Splitu i na Zrću

Ilustracija: Goran Telak/Cropix

"HRVATSKA je na visokom sedmom mjestu među 30 zemalja u liječenju svih hepatitisa, a naročito hepatitisa B i C, što znači da je bolest u naših pacijenata izlječiva u visokom postotku", istaknuo je jučer ministar zdravlja Rajko Ostojić u povodu Svjetskog dana hepatitisa, koji se obilježava 28. srpnja.

"U Hrvatskoj postoji program cijepljenja novorođenčadi protiv hepatitisa B, koji jamči malu pojavnost te bolesti, dok za hepatitis C postoji niz antivirusnih lijekova koji su dostupni bolesnicima", rekao je ministar.

Kako su izvijestili iz Ministarstva zdravlja, obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa dio je globalne kampanje Svjetske zdravstvene organizacije podizanja svjesnosti o virusnom hepatitisu. Riječ je o javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih.

U Hrvatskoj je, prema procjenama stručnjaka, između 40 i 80 tisuća osoba s kroničnim virusnim hepatitisom B ili C. U svijetu hepatitis B ili C ima jedna od 12 osoba, što je više od 500 milijuna ljudi. Svake godine je između 3 i 4 milijuna novootkrivenih, a od posljedica bolesti umre 1,5 milijun ljudi.

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa u Hrvatskoj nastavlja se javnim akcijama besplatnog i anonimnog testiranja u Zagrebu i Splitu, a sutra i na popularnom ljetnom okupljalištu mladih - plaži Zrće.

Danas će se održati stručni simpozij u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.