Hrvatska kršćanska koalicija: Crkva bi se trebala boriti za moral, pravdu i pravednost, a ne vrijeđati!

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

HRVATSKA kršćanska koalicija priopćila je da osuđuje neprimjerenu retoriku Katoličke crkve i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića vezanu uz zdravstveni odgoj. Pojasnili su kako, iako se protive uvođenju zdravstvenog odgoja u škole u postojećem obliku, smatraju da su i Katolička crkva i Vlada nanijele više štete nego koristi rješavanju ovog pitanja.

"Pritom smatramo da bi Vlada trebala uzeti u obzir argumente protiv četvrtog modula zdravstvenog odgoja kao i činjenicu da dio roditelja ne želi da se njihova djeca o seksualnosti obrazuju na način predložen u danom kurikulumu. Umjesto da prizna kako program ima svoje manjkavosti, uključi roditelje, učitelje i stručnjake koji imaju drukčije mišljenje od onih koji su sudjelovali u izradi programa, ministar Jovanović se bavi prepiranjem i uzvraćanjem uvreda Katoličkoj crkvi pritom vrijeđajući i sve druge građane čiji se stavovi razlikuju od njegovih. Jedan tako visoki dužnosnik ove Vlade ne bi se smio prema dijelu svojih građana koji imaju konzervativnije stavove od njega odnositi kao prema primitivnima i glupima niti im nametati svoje stavove kao jedine ispravne", ističu u HKK-i.

Dodaju da je s druge strane, kroz izjave visokih dužnosnika Katoličke crkve moguće vidjeti isto tako niski stupanj tolerancije, političke i opće kulture.

"Borba za neka moralne postavke, stavove ili drugačije svjetonazore nikako ne bi smjela biti utemeljena na vrijeđanju, verbalnim napadima i nepoštovanju prema drugima i drukčijima. Retorika koja dolazi iz Vrha katoličke crkve nije primjerena javnoj raspravi i donosi više štete nego cilju za koji se bore. Crkva bi se trebala boriti za moral, pravdu i pravednost na primijenjen način koji promiče poštovanje", poručuju u priopćenju i pozivaju obje strane da se suzdrže vrijeđanja, prebacivanje i neuvažavanja tuđih stavova i mišljenja te da je kompromisno rješenje za pitanje zdravstvenog odgoja uključivanje roditelja te provođenje znanstvene studije o postojećem programu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.