Hrvatska nije Njemačka, a Josipović nije Wulff

VIŠE od dva tjedna prošlo je otkad je Christian Wulff dao ostavku na mjesto predsjednika Njemačke, svega 20 mjeseci nakon što je izabran na tu funkciju, zbog niza afera koje su se počele vezati uz njegovo ime. Wulff je svoj odlazak objasnio političkim razlozima, odnosno potrebom da se istina iznese na svjetlo dana.

Prisjetimo se stoga kako se Wulffova karijera u samo par mjeseci urušila kao kula od karata.

Prva Wulffova laž, ali i prva isprika

U prosincu 2011. u javnost su procurili navodi o posebnim vezama predsjednika Wulffa s utjecajnim biznismenom Egonom Geerkensom. U vrijeme kada je Wulff još bio premijer savezne države Donje Saske, savezni parlament ga je službeno pitao ima li ikakve poslovne odnose sa spomenutim milijunašem Geerkensom.

Wulff se tada očitovao da s njim nema nikakvih veza, da bi se kasnije ispostavilo kako je lagao. Naime, Wulff je prešutio kako je 2008. dobio privatnu pozajmicu od pola milijuna eura od Geerkensove supruge Edith, kako bi kupio kuću. Na kraju je i sam Geerkens potvrdio da je osobno uredio taj posao. U zemlji s nultom tolerancijom za financijske malverzacije od strane političara, to je moago biti neoprostiv gaf za jednog državnika.

Stoga se 22. prosinca 2011. godine, kada je istina isplivala na površinu, Wulff javno ispričao zbog načina na koji se postavio u vezi ove afere te je priznao kako je svoje osobne poslove morao odmah dati na uvid.

Prijetnje medijima ako okaljaju njegovo ime

"Shvatio sam da sam svojim postupkom iziritirao njemačku javnost. Iako je riječ o privatnom financiranju naše obiteljske kuće, mogao sam i trebao izbjeći takve konotacije. Trebao sam tada parlamentu Donje Saske reći za svoj kredit. To nije bilo ispravno i zato mi je žao. Sve ono što je zakonito ne mora nužno biti i ispravno", ispričao se Wulff, dodavši kako nikad nije zloupotrebio
dužnost u korist prijatelja.

Tek što su se strasti malo primirile, a Wulffova afera počela tonuti u drugi plan, bivši njemački predsjednik opet je došao na naslovnice. Tada se ispostavilo kako je Wulff stavio pritisak na izdavačku kuću Springer Press da odgodi ili spriječi objavu spomenutog skandala o pozajmici. Kada je Wulff bio saznao da se list Bild sprema objaviti priču, nazvao je glavnog urednika te mu na telefonskoj sekretarici ostavio poruku izražavajući bijes i ljutnju prijeteći tužbom te najavljujući rat.


Novi kiks, nova isprika i srozan ugled

Uslijedila je nova Wulffova javna isprika, u kojoj je naveo kako slobodu medija smatra važnim dijelom demokracije. Međutim, povjerenje javnosti je već bilo drastično narušeno.

Istovremeno su se počeli pojavljivati novi navodi o mogućoj umiješanosti Wulffa u neke druge korupcijske afere, što je bilo dovoljno da Državno odvjetništvo Donje Saske od Bundestaga zatraži da se Wulffu skine predsjednički imunitet, kako bi se moglo istražiti njegovo eventualno odobravanje ili primanje nepravednih prednosti i usluga.

Sprega politike i krupnog kapitala

To je bio politički i pravni presedan u njemačkoj poslijeratnoj povijesti, jer se do tada još nikad nije vodila istraga protiv, prema Ustavu, prvog čovjeka u zemlji. Njemački predsjednik osumnjičen je za "izvlačenje prednosti" od svojih poznanstava s poduzetnicima.

Istraga je pokrenuta o navodima kako je filmski producent David Groenewald Wulffu i njegovoj supruzi platio boravak u jednom luksuznom hotelu na mondenom otoku Syltu dok je istovremeno od pokrajine Donje Saske tražio jamstva za jedan poslovni kredit.

"Postoji sumnja u moje postupke i više ne mogu biti moralna vertikala društva"

Osjetivši da je izgubio podršku i povjerenje javnosti, Wulff je preduhitrio Bundestag i 17. veljače objavio kako se povlači s položaja. "Radio sam greške, ali sam uvijek bio iskren. Odlučio sam se na ostavku kako bi se što prije sve rasvijetlilo, i kako bi svi saznali istinu ", rekao je Wulff dodajući kako je situacija proteklih tjedana bila neizdrživa.

"Njemačka mora imati predsjednika koji se može potpuno posvetiti državnim i međunarodnim interesima. Događaji zadnjih nekoliko tjedana su pokazali da postoji sumnja u moje postupke i da je poljuljano povjerenje u mene, iz tog razloga smatram da nije moguće da nastavim svoj posao kao predsjednik države", iskren je bio Wulff.

Svaka sličnost je slučajna

Uz koje se afere u zadnje vrijeme veže ime hrvatskog predsjednika Ive Josipovića pogledajte OVDJE. Mogu li se povući kakve paralele, prosudite sami. Ali opet, jedno je Njemačka, a drugo je Hrvatska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.