Hrvatska po korištenju ICT tehnologija na 46. mjestu u svijetu

 Ilustracija: scx.hu

NACIONALNO vijeće za konkurentnost objavilo je danas rezultate najnovijeg istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) nalazi na 46. poziciji.

U ovogodišnjem "Globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji 2014." posvećenom procjeni kapaciteta zemalja za korištenje ICT-a za gospodarski rast i blagostanje, uključeno je 148 ekonomija.
 
Izvješće o informacijskoj tehnologiji daje obuhvatnu i mjerodavnu ocjenu utjecaja ICT-a na konkurentnost zemalja i standard građana. Indeksom umrežene spremnosti (eng. networked readiness) ocjenjuje se spremnost gospodarstva u korištenju ICT-a u odnosu na:
 
1. ICT infrastrukturu, troškove pristupa i postojanje potrebnih vještina za optimalnu upotrebu,
2. Prihvaćanje i upotreba ICT-a od strane Vlade, gospodarstva i pojedinaca,
3. Poslovno i inovacijsko okruženje te politički i regulatorni okvir,
4. Utjecaj ICT-a na gospodarstvo i društvo.
 
U odnosu na prošlu godinu Finska, Singapur, Švedska, Nizozemska, Norveška i Švicarska i dalje su vodeće zemlje svijeta po spremnosti za korištenje ICT-a. Bitniji pomak bilježi Hong Kong sa 14. na 8. poziciju, SAD s poboljšanjem pozicije za dva mjesta i Južna Koreja za jednu mjesto. Ujedinjeno Kraljevstvo bilježi pad na 9. poziciju.
 
Gospodarstva Kine (62.), Brazila (69.), Meksika (79.) i Indije (83.) nastavljaju zaostajati u rangiranju te održivi brzi ekonomski rast ovih zemalja može biti ugrožen ukoliko ne iskoriste svoj cjelokupni digitalni potencijal. S druge strane zemlje s jasnom vizijom razvoja svojih ICT kapaciteta bilježe znatan rast na ljestvici ICT konkurentnosti (Ujedinjeni Arapski Emirati (24.), Kazahstan (38.) ili Panama (43.).
 
Od zemalja središnje Europe, Slovenija i Češka zadržale su prošlogodišnje pozicije, a Slovačka bilježi rast za 2 mjesta dok Poljska i Mađarska bilježe pad od 5 odnosno 3 mjesta.
 
Hrvatska ove godine bilježi rast na rang ljestvici s 51. na 46. mjesto što je, prema korištenom pokazatelju ICT spremnosti, smješta na razinu razmjerno uspješnih zemalja.
 
Od zemalja jugoistočne Europe, Bosna i Hercegovina bilježi znatno poboljšanje s 78. na 68. poziciju, kao i Srbija s 87. na 80. poziciju dok ostale zemlje bilježe pad pozicije, pogotovo Grčka koja sada zauzima 74. poziciju, i nalazi se iza BiH.
 
"Hrvatska je ovogodišnjim rezultatima poboljšala svoju poziciju te je bolje rangirana od niza zemalja Europske Unije. Primjenom ICT-a možemo osigurati prosperitet, no da bismo dosegli tehnološki standard moramo se usmjeriti na poticanje ulaganja u tehnologije, obrazovanje i inovacije kao ključnih uvjeta bržeg razvoja naše zemlje", istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.