Hrvatska zaradila prolaznu ocjenu Europske komisije, ali i upozorenje: Pojačajte borbu protiv korupcije!

SPRJEČAVANJE sukoba interesa, borba protiv korupcije, pravosuđe i napredak u tržišnom natjecanju ključna su područja na koja se Europska komisija osvrnula u zaključku prvog izvještaja o pretpristupnom monitoringu, koji će sutra biti objavljen. Radi se o ocjeni Europske komisije po pitanju ispunjavanja zadaća koje su Hrvatskoj nametnute uoči pristupanja u punopravno članstvo Europske unije.

Europska komisija ocijenila je da je Hrvatska krenula pravim putem, ali da još uvijek postoje neka poglavlja u kojima se zahtijeva veći angažman Vlade, a to su prvenstveno sprječavanje sukoba interesa i borba protiv korupcije. Hrvatska je tako u prvom polugodišnjem izvještaju zaradila solidnu ocjenu.

Nulta tolerancija za korupciju


Poglavlje koje je za vrijeme pretpristupnih pregovora zadalo najviše glavobolja kako Hrvatskoj, tako i Europskoj uniji, i ovog je puta naišlo na kritike Komisije. Radi se, naime, o korupciji. Europska komisija pozdravila je mjere koje je Vlada pokrenula kako bi borba protiv korupcije bila što efikasnija, ali je i pozvala Vladu da uspostavi snažan sustav kojim će se spriječiti korupcija u svim državnim tvrtkama.

Drugo poglavlje koje nije dobilo pozitivnu ocjenu Europske komisije je onaj o sprječavanju sukoba interesa, za koji je EK izrazila ozbiljnu zabrinutost.

Komisija je ponajprije zabrinuta zbog postupka imenovanja članova u nadzorne i upravne odbore javnih tvrtki, a u izvještaju se napominje i da prvi koraci Vlade na tom području nisu zadovoljavajući.

Žurna rješenja za brodogradilišta

Poglavlje o tržišnom natjecanju ocijenjeno je bez većih kritika, a Europska komisija ponajviše se fokusirala na problem hrvatskih brodogradilišta, za koje pod hitno traži pronalazak novih rješenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.