Hrvatske tvrtke u Srbiju uložile 600 milijuna eura: "Srpske i hrvatske tvrtke su mostovi suradnje"

 Foto: novinenovosadske.rs

PREDSTAVNICI srpskih i hrvatskih kompanija koji su se jučer susreli na poslovnom forumu u Beogradu, zaključili su jedni drugima mogu biti mostovi suradnje, skupa nastupati na trećim tržištima, i inzistirali na tome da politiku treba držati dalje od gospodarstva.

Na Srpsko - hrvatskom poslovnom forumu, održanom u Privrednoj komori Srbije, gosti, uglavnom zadovoljni dosadašnjim poslovanjem na srpskom tržištu, najavljuju nove investicije i proširenje proizvodnje, a u planu su i nova ulaganja srpskih tvrtki na hrvatsko tržište, javlja Tanjug.
 
Obje strane su ocijenile da prostora za suradnju ima, posebno u turizmu, energetici, IT, poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Kako su rezimirali, od velikog značaja je to što je Srbija i dalje u CEFTI, što je njeno tržište veće, a što je Hrvatska članica EU.
 
Jedna od hrvatskih tvrtki iz područja prehrambene industrije koja godinama djeluje u Srbiji je Agrokor, a izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta te tvrtke Damir Kuštrak rekao je da je vrlo zadovoljan dosadašnjim poslovanjem u Srbiji.
 
Glavna prednost je, kako kaže, to što poznaju srpsko tržište, što je ono veće od hrvatskog, kao i to što je Srbija ostala u CEFTI, prenosi Tanjug.
 
"Mi ćemo i dalje investirati i unaprjeđivati ​​naše poslovanje", rekao je on i dodao da su barijere za poslovanje slične u čitavoj regiji, ali da bi bilo dobro da Srbija ubrza gospodarski rast, čime bi se povećala i potrošnja.
 
Komentirajući mala ulaganja srpskih tvrtki u Hrvatsku, on je rekao da je razlika u tome da li tvrtke žele ulagati u državni ili privatni sektor.
 
Nema barijera među privatnim tvrtkama
 
"Kada je riječ o tvrtkama u privatnom vlasništvu, nema baš nikakvih barijera, osim ako imate dovoljno novca", pojasnio je Kuštrak.
 
Direktorica tvrtke "Bernarda", koja proizvodi krevete i madrace, Bernarda Cecelja izjavila je da njena tvrtka posluju Srbiji od 2007. godine, da je do sada uložila 400.000 eura, i da je zadovoljna poslovanjem u Srbiji u proteklih šest godina.
 
U Srbiji, gdje sada imaju maloprodaju, uvjeti čak i bolji za poslovanje nego u Hrvatskoj, rekla je ona. Razmišlja i da u Srbiji pokrenu proizvodnju, i odavde izvoze na rusko tržište.
 
Direktor "Vindije Lajkovac" Željko Lazić rekao da je ta tvrtka pokazala da gotovi prehrambeni proizvodi mogu biti izvozni adut.
 
"Imamo namjeru širiti poslovanje", rekao je Lazić, i dodao da dosad nisu imali problema i da imaju veliku podršku lokalnih samouprava u Srbiji.
 
Kada je riječ o srpskim tvrtkama koje su sudjelovale na jučerašnjem srpsko - hrvatskom poslovnom forumu, neke su došle sa ciljem da nastave suradnju koja je prethodnih godina iz više razloga prekinuta, a neke uspostaviti kontakte i razmotre s kojim kompanijama bi mogli surađivati​​.
 
"Dogovorili smo da već sutra krenemo sa zajedničkim poslom", rekao je generalni direktor Koncerna "Fabrika vagona Kraljevo" AD Boško Slavković koji je na skup došao, kaže, da bi obnovio suradnju s hrvatskim Đuro Đakovićem d.d.
 
Hrvatske tvrtke u Srbiju uložile 600 milijuna eura
 
Uoči rata devedesetih godina Đuro Đaković je izvozio veliki broj vagona za Irak, i na tom tržištu je nastupala zajedno sa Fabrikom vagona Kraljevo, jer su imali zajedničku proizvodnju. Tijekom ratnih godina, osim financijskih problema "pogubljeni su i konci suradnje" sa srpskim firmom.
 
Na današnjem Srpsko - hrvatskom poslovnom forumu rečeno je da su hrvatske tvrtke u Srbiju uložile oko 600 milijuna eura u posljednja dva desetljeća, s tim što je najviše uloženo u posljednjih 10 godina. Srpske firme su za to vrijeme znatno manje ulagale u Hrvatsku, i cilj je da se to promijeni.
 
Također je konstatirano da bi dvije zemlje trebale usmjeriti na zajednički nastup na trećim tržištima.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.