Hrvatski biskupi: "Država ne smije roditeljima određivati kako će odgajati svoju djecu"

S 45. PLENARNOG zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije upućene su kritike na, po njima, preliberalan program budućeg zdravstvenog odgoja u školama. Biskupi su također poručili da nema nesuglasica između njih i Vatikana oko pitanja Dajle.

Drago nam je da su premijer Zoran Milanović i Sveti Otac Papa Benedikt XVI. našli zajednički jezik, ali se hrvatski biskupi u pitanje Dajle ne namjeravaju miješati, poručio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

"Hrvatska biskupska konferencija nema stav po tom pitanju, Dajla je problem koji se tiče Republike Hrvatske i Svete Stolice. Mi ćemo biti sretni ako Republika Hrvatska i Sveta Stolica pronađu pravično rješenje i pozdravit ćemo ga, ali po tom pitanju isto nemamo stava, niti smo pozvani dati stav", rekao je Uzinić.

Iako se nagađalo da su biskupi i dalje podijeljeni oko tog pitanja, te da je zbog toga Kardinal Bozanić opet ostao bez predsjedničke fotelje u HBK-u, Uzinić tvrdi suprotno.

"Hrvatski biskupi su jedinstveni, uostalom, to pokazuje i to da je gotovo jednoglasno u prvom krugu izabran predsjednik. Tako da smo mi doista jedinstveni i da su to samo insinuacije koje nemaju temelje", naglasio je Uzinić.

"Država ne smije roditeljima određivati kako će odgajati djecu"

A novi predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kritizirao je način uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Biskupi su ljuti na resornog ministra Željka Jovanovića, jer ignorira njihove pozive na sastanak te poručuju da država ne smije roditeljima određivati kako će odgajati djecu.

"I mi smo obvezni kao Crkva slušati i poštivati pravo roditelja i žao nam je da smo morali, evo i ovim stvarima raspravljati, ali nećemo odustati od branjenja prava onih koji su, ako smijem tako reći, ugroženi i zanemareni", poručio je Puljić.

Konkretnije zamjerke na prijedlog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iznio je pomoćni biskup Đakovačko-osječki Đuro Hranić, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju.

"Hrvatski biskupi neprofesionalan pristup ovom ozbiljnom pitanje drže krajnje zabrinjavajućim i pozivaju Vladu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na dosljedno poštovanje pozitivnih europskih, međunarodnih i hrvatskih zakonai drugih pravnih akata. Sadašnji 4. model kurikuluma zdravstvenog odgoja biskupi smatraju višestruko neprihvatljivim i zahtijevaju da on u skladu s ugovorom između Svete Stolice i Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture bude usklađen s vrijednostima kršćanske etike, na što se potpisom na ugovor obvezala i hrvatska Vlade. Biskupi također pozivaju sve katoličke roditelje da se osobno upoznaju sa sadržajem kurikuluma. Zajedno s drugim vjerskim zajednicama Hrvatska biskupska konferencija traži puteve obrane tih roditeljskih i vjerskih prava zajamčenih Ustavom i Zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica", naglasio je Hranić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.