Hrvatski "navijači" divljali po cijeloj Europi: Srbin tvrdi da su ga mlatili i urinirali na njegova sina u Beču

Foto i video: Bljesak.info

NEDUGO nakon što je hrvatska reprezentacija ispala sa Europskog nogometnog prvenstva porazom od Španjolske, hrvatski navijači su se u Mostaru potukli sa policijom.



Kako bi rastjerala "navijače" BiH policija je morala upotrijebiti i suzavac. Portal Bljesak.info piše da je oko 23 sata oko 200-njak mlađih osoba došla do "staklene banke" gdje ih je dočekao manji broj specijalaca.

Huligani su počeli gađati plavce sa gotovo svakim predmetom koji im se našao pri ruci, a policija nije imala izbore nego je bacila suzavac da ih rastjera. U jednom trenutku su razbijači specijalce uspjeli otjerati do Španjolskog trga gdje su ih zasuli kamenjem, bocama, prometnim znakovima, gajbama i drugim tvrdim predmetima.

Nakon što se specijalcima pridružilo još nekoliko kolega, ponovno je bačen suzavac te su uspjeli huligane potisnuti sa Trga. Policajci su uhitili sedam ljudi, a u sukobu je ozlijeđeno nekoliko plavaca. Huligani su napravili veliku štetu na reklamnim panoima i autobusnim stajalištima. Španjolski trg, koji je nedavno obnovljen, jučer je izgledao kao prava ratna zona.

"Urinirali na sina"

Prema pisanju srpskog Alo! grupa od pet ili šest hrvatskih navijača je u Beču u 21 sat napala srpske državljane te ozlijedila Miodraga Jovanovića i njegovog sina.

"Incident se dogodio kod hotela 'De France' gdje sam se šetao sa sinom koji je na sebi imao dres Crvene Zvezde. Odjednom mi je prišao jedan mladić i počeo se derati 'vidi ga mali ciga', nakon čega su me je drugi huligan udario s leđa", kazao je Miodrag Jovanović te dodao da je potom pao na zemlju te su ga počeli udarati, a njegovom sinu su skinuli dres i potom su počeli urinirati po njemu.


"Mali je plakao iz sveg glasa, a ja sam uzalud pokušavao pozvati pomoć", rekao je Jovanović i dodao kako su mu rekli da šuti jer će ga zaklati. "Sa tom grupom je bila i jedna djevojka koja je zaprijetila da će mi oteti sina", kazao je Jovanović. Srbima su tada u pomoć priskočila četvorica mladića, jedan Srbin, državljanin BiH, Talijan i Francuz koji su kasnije zaradili prekršajne prijave.

Jovanović im je pokazao gdje su otišli hrvatski navijači. "Čuo sam razbijanje stakla, vidio automobil kako stiže sa još huligana, ali nisam čekao ishod tučnjave, već sam otišao kući", kazao je Jovanović i dodao kako ga je stariji sin kasnije odvezao u bolnicu gdje je vidio veliki broj policajaca i ozlijeđenih huligana.

Policija u Luzernu hrvatske navijače smirivala vodenim topovima i gumenim mecima

Hrvatski "navijači" sudjelovali su i sukobima koji su se nakon utakmice dogodili u švicarskom gradu Luzernu gdje su zajedno sa španjolskim i talijanskim navijačima gledali javni prijenos. No, stvari su izmakle kontroli kada su obje utakmice završile, a Hrvati su shvatili da smo ostali bez četvrtfinala Eura. Prijenos je gledalo oko 300 ljudi, od kojih su većina bili Hrvati. Nakon utakmice su sa stolcima i stolovima krenuli na Španjolce i Talijane, a navodno su bacali i bicikle, piše 20 minuten online.

Očevidac je ispričao da je nastala panika među ljudima koji su gledali utakmicu te je policija upotrijebila vodene topove i gumene metke protiv huligana. Policija je kazala da su se potukli Španjolci, Talijani i Hrvati, a da su ih Hrvati napali nakon što su pokušali razdvojiti "sukobljene strane". Gađali su ih sa raznim metalnim predmetima pa su morali upotrijebiti vodene topove i gumene metke. Sukob je trajao do oko 0:30 sati, a nema izvještaja o ozlijeđenima.

Veću štetu izazvala policija nego navijači?

Jedan očevidac je za  20 minuten online kazao kako je osam hrvatskih navijača napalo jednog navijača Italije nakon što ih je ovaj verbalno provocirao. Potom je Talijan dobio udarac u glavu, a onda je krenuo metež koji se oteo kontroli. Švicarski portal piše kako je policijska reakcija ipak bila pretjerana, a masivna intervencija policijskih snaga samo je "dodatno i nepotrebno isprovocirala hrvatske navijače". Još nema procjene ukupne materijalne štete, ali portal ističe kako su veću štetu izazvali vodeni topovi policije nego sami navijači koji su divljali po ulicama.


Međutim, ima i brojnih komentara čitatelja, mahom Hrvata, koji su poručili kako ih je u ovakvim trenucima sram što su Hrvati i da "navijači" koji su divljali po gradu ne predstavljaju prave hrvatske navijače i Hrvate u Švicarskoj općenito. Nakon svega, gradske vlasti razmišljaju o ukidanju javnih prijenosa Eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.