Hrvatsko novinarsko društvo traži povlačenje otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić

Foto: FAH

IZVRŠNI odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND) danas je priopćio da je šokiran odlukom glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana te da traži da odmah povuče otkaze koje namjerava dati novinarkama Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, a za čije je otkazivanje ugovora zatražio mišljenje sindikata na HRT-u.

"Goran Radman im namjerava dati otkaz zbog navodno prekršenih odredbi Etičkog kodeksa HRT-a prema kojima se ne smije javno istupati, bez dopuštenja nadređenih. HND oduvijek smatra da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti u svakom trenutku, slobodno izražavati stavove. To je ustavno pravo", navodi se u priopćenju koje je u ime izvršnog odbora potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

 HND podsjeća i na ustavne odredbe koje jamče slobodu mišljenja i izražavanja koja obuhvaća i "slobodu govora i javnog nastupa".

"Gojan su obasuli najtežim uvredama i zastrašujućim anonimnim prijetnjama"


"Novinari pogotovo imaju pravo braniti se od medijskih i drugih napada, pogotovo kad su oni slabo potkrepljeni i slabo argumentirani. Elizabeta Gojan se zbog prijenosa predsjedničke inauguracije Kolinde Grabar Kitarović 15. veljače 2015. na Hrvatskoj televiziji, kojeg je uređivala i komentirala, našla pred valom kritika koje su jednim dijelom bile koordinirane i osmišljavane iz jedinstvenog medijsko-političkog centra. Tu nije stao neviđen 'medijski linč'. I poluprivatnim i privatnim kanalima obasuli su ju najtežim uvredama, klevetama, etiketiranjima i zastrašujućim anonimnim prijetnjama. Elizabeta Gojan našla se u situaciji da se zbog takvih napada upućenih ne samo njoj već i njezinoj maloljetnoj djeci - brani.

I to nakon što je unatoč njezinim višekratnim molbama svim nadređenim u hijerarhiji - izostala bilo kakva pomoć ili zaštita. HRT ni nakon konstantnih prijetnji koje su joj upućivane - ni na koji način nije reagirao", navodi se u priopćenju.

"Žestoko se protivimo otkazima i Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić"

"Slučaj Hloverke Novak Srzić je drukčiji jer je ona vodila akciju potpisivanja peticije protiv kolegice iz vlastite kuće Elizabete Gojan i načina na koji je ona komentirala predsjedničku inauguraciju, što je potpuno neuobičajeno i svakako je nekolegijalno. Ali, što se tiče otkaza koje Goran Radman želi provesti, principijelno se žestoko protivimo otkazima i Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić. Nema sumnje da će sindikati odbiti dati suglasnost za otkazivanje njihovih ugovora, ali glavnog ravnatelja mišljenje sindikata ni u čemu ne obvezuje", ističu u novinarskoj strukovnoj udruzi.

Dodaju i da će HND iskoristiti sve legitimne metode da eventualnu konačnu odluku glavnog ravnatelja HRT-a o otkazivanju ugovora zbog 'neovlaštenog' istupanja u javnosti spriječi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.