Hrvatsku, Bosnu i Srbiju od vikenda očekuje novo naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Foto: DHMZ, Hrvatske vode, FAH

NAKON nekoliko sunčanih dana, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju ponovo za vikend očekuju kiša i pljuskovi, ponegdje uz grmljavinsko nevrijeme. Bez obzira na kišu, zadržat će se visoke temperature.

U Hrvatskoj će još u petak biti pretežno sunčano i vrlo toplo, ali nestabilno. Uz porast naoblake već je prijepodne moguća kiša pa i grmljavina na zapadu zemlje, a poslijepodne i drugdje. U noći na subotu velika je vjerojatnost za lokalno izraženije pljuskove. Vjetar će slab i umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu jugo. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na Jadranu između 13 do 18, a najviša dnevna uglavnom od 25 do 30 Celzijevih stupnjeva.

Gunju već u subotu prijepodne očekuje kišovito vrijeme s naoblakom i grmljavinom. Kiša  se očekuje tijekom čitavog dana. Kiša se u subotu očekuje u većini Slavonije, koja će ponegdje početi padati već u petak navečer.


U subotu će Hrvatsku dočekati promjenljivo i nestabilno vrijeme uz više oblaka prijepodne kada će mjestimična kiša i grmljavina biti češći i uglavnom u obliku pljuskova. Pljuskovi mjestimice mogu biti i obilniji. U nedjelju i ponedjeljak djelomice sunčano te i dalje nestabilno uz povremene lokalne pljuskove i to većinom u unutrašnjosti. Vjetar većinom slab promjenljiva smjera. Temperatura zraka malo niža.


Lokalni pljuskovi nastavit će se i u prvim danima idućeg tjedna uz temperature većinom iznad 20 Celzijevih stupnjeva i mjestimična sunčana razdoblja. Slično će biti u Slavonskom Brodu, Vukovaru, Osijeku, Đakovu, Gunji i drugim slavonskim gradovima gdje se prestanak oborine ne očekuje bar do srijede.



Trenutačni vodostaj Save izmjeren u 13h:
Županja: 1008 cm (7h 1014 cm)
Slavonski Šamac 733 cm (7h 740 cm)
Slavonski Brod 829 cm (7h 834 cm)
Davor 942 cm (7h 951 cm)

Srbiju očekuje porast vodostaja rijeka i pljuskove

U Srbiji na Dunavu kod Novog Sada, Slankamena i Banatske Palanke vodostaji su iznad granice redovne obrane od poplave, priopćio je Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije.

Kod Zemuna i Pančeva vodostaji će dostići granicu izvanredne obrane tijekom 23. i 24. svibnja, a kod Smedereva tijekom 22. svibnja vodostaj će prijeći granicu izvanredne obrane od poplava.

Na Tisi kod Titela vodostaj je iznad granice redovne obrane od poplave. Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji se nalaze iznad granica izvanredne obrane od poplava s tendencijom manjeg opadanja.

Kod Beograda vodostaj će biti u manjem porastu i dostići će granicu izvanredne obrane od poplava tijekom 23. svibnja. Na donjem toku Kolubare kod Obrenovca vodostaji će imati tendenciju sporijeg opadanja.

U Srbiji se također očekuje kišovito vrijeme za vikend uz povremenu grmljavinu, ali i sunčana razdoblja. Slično se vrijeme očekuje u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Zlatiboru.


U BIH pogoršanje vremena s pljuskovima i grmljavinom

I Bosnu i Hercegovinu nakon nekoliko sunčanih dana prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u iduća tri dana ponovo očekuje nestabilno vrijeme s kišom.

Sutra se do kraja dana očekuje postupno naoblačenje sa sjeverozapada. Krajem dana u istočnim područjima Bosne je moguć lokalni pljusak. U subotu u većem dijelu zemlje bit će pretežno oblačno vrijeme s kišom pljuskovima i grmljavinom, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U subotu se više padalina očekuje poslijepodne. Očekivana količina padalina u 24 sata od 4 do 15, na istoku, sjeveroistoku Bosne, lokalno, do 25 m2.

I u nedjelju će biti umjereno do pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekivana količina padalina u nedjelju u 24 sata od 4 do 15, na jugozapadu i sjeveroistoku Bosne, lokalno, do 22 l/m2. Temperature će se također kretati iznad 20 Celzijevih stupnjeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.