I Ivić Pašalić upetljan u aferu Hypo? Austrijanci tvrde: On je Mister P. od kojeg su kupili zemlju na Pagu

Foto: Index (Arhiva)

U AFERU Hypo umiješan je i Ivić Pašalić, tvrdi austrijski dnevni list Der Standard u tekstu naslovljenom "Kako je Hypo držao pod ruku svoje VIP klijente".

Radi se o slučaju kupovine zemljišta na otoku Pagu, o kojem je Der Standard i ranije izvještavao. Austrijski dnevni list otkrio je, podsjećamo, pozivajući se na informacije iz austrijskog tužiteljstva, da je Hypo banka podmitila tri hrvatska političara - a austrijski izvori tvrde da se radi o Davorinu Mlakaru, Danijelu Ropušu i Josipu Vresku - kako bi zemljište na Pagu bilo prenamijenjeno u građevinsko.

Sada otkrivaju da je u priču umiješan i Pašalić, kojeg u dokumentima Hypo banke nazivaju "Mister P.", od kojeg je banka navodno i kupila zemljište. Prema tvrdnjama Der Standarda, zemljište je kupljeno kako bi se dvije Pašalićeve firme spasilo od financijskih poteškoća.

Austrijanci tvrde da su pitanje spašavanja Pašalića na dnevni red stavili bankari Wolfgang Kulterer i Gunter Striedinger još 2002. godine. Pašalićevim kompanijama tada je, prema memorandumu kojeg je Striedinger 2003. godine poslao Kultereru, prijetio bankrot i trebalo mu je priskočiti u pomoć.

Nedugo zatim od Grada Paga kupljeno je zemljište na Pagu, kojeg je Pašalić zatim, prema tvrdnjama Der Standarda, prodao firmama u vlasništvu Hypo banke za 37.231.428 milijuna eura. Izvorna cijena zemljišta, prema pisanju Der Standarda, bila je 4,37 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.